Draagzak voordelen

Draagzak voordelen

Een draagzak is het ideale middel om je baby dichtbij je te dragen en tegelijkertijd je handen vrij te hebben om andere dingen te doen of om gewoon lekker te wandelen. Twijfel je nog of een draagzak iets voor jou is en vraag je je af wat precies de voordelen zijn? We hebben alle draagzak voordelen voor je uitgezocht. 

Waarom een draagzak?

Een draagzak of draagdoek geeft je baby hetzelfde gevoel als hij of zij in de baarmoeder heeft ervaren. In een draagzak herkent je baby je hartslag, geniet je baby van je warmte, geur en stem. Bovendien zorgt een draagzak voor veel meer contact tussen jou en je baby dan bijvoorbeeld een kinderwagen. Dit stimuleert niet alleen de hechting tussen jou en je baby, je baby voelt zich ook veilig bij jou op de borst of rug. Je baby went in een draagzak niet alleen aan jou, maar ook aan de omgeving. Als er bijvoorbeeld een hard geluid is en je baby merkt dat jij hier niet op reageert, dan leert je baby dat harde geluiden niet altijd een gevaar vormen.

Draagzak voordelen op een rij

Nog niet helemaal overtuigd van een draagzak? Hieronder de zeven grootste draagzak voordelen op een rij:

 • Ontwikkeling - Je baby dragen in een draagzak of draagdoek draagt bij aan de ontwikkeling van je baby. Zowel de hersenen, het evenwichtsorgaan, de rug en de heupen van je baby ontwikkelen zich goed door de ergonomisch positie waarin je baby zich in de draagzak bevindt. 
 • Spraakontwikkeling - De draagzak draagt bij aan de spraakontwikkeling van je baby. Zeker wanneer de baby met zijn of haar gezicht naar jou toe gericht zit, leert hij of zij van jouw klanken in combinatie met gezichtsuitdrukkingen.
 • Vermindert reflux en/of krampjes - In een draagzak zit je baby rechtop. Dit is de ideale houding bij reflux. En door je baby dicht tegen je buik aan te dragen met zijn of haar buikje, zorgt de warmte van jou ervoor dat krampjes worden verminderd. 
 • Minder huilen - Baby’s die gedurende de dag een tijdje in de draagzak worden gedragen huilen vaak aanzienlijk minder dan babys die niet gedragen worden. 
 • Handen vrij - Als je baby in de draagzak zit heb je je handen vrij om dingen te kunnen doen. 
 • Vaak handiger dan kinderwagen - Sommige plaatsen zijn voor kinderwagens en buggy’s lastig begaanbaar, denk bijvoorbeeld aan een park of bos. Met een draagzak heb je hier geen last van. 
 • Goed voor je lichaam - Na de bevalling zul je merken dat je lichaam niet meer functioneert zoals voor de zwangerschap. Het dragen in een draagdoek helpt om je lichaam weer sterker te maken. Het kan zelfs bijdragen aan het verbeteren van rug en bekkenklachten. Raadpleeg hiervoor wel altijd een arts. 

Kikkerhouding

Misschien heb je er al wel eens van gehoord, maar de term ergonomisch komt vaak voorbij als het gaat om draagzakken. Ergonomisch houdt in dat je baby op een goede manier wordt gedragen. De beste houding voor je baby is de kikkerhouding.  Dit houdt in dat de beentjes gespreid zijn, het ruggetje bol is, de knieën hoger zitten dan de billetjes en dat je baby zich in een verticale positie bevindt. Een draagzak is dus ergonomisch als je baby zich in de kikkerhouding bevindt. Hij moet je baby van knie tot knie goed ondersteunen en het ruggetje moet bol zijn. 

Vanaf welke leeftijd kun je een draagzak gebruiken?

Je kunt een draagzak of draagdoek eigenlijk direct na de geboorte gebruiken. Gebruik direct na de geboorte wel altijd een newborn insert. De beentjes zijn simpelweg de eerste 4 maanden nog te kort, en de heup spreiding beperkt. Een newborn insert zorgt ervoor dat je baby van knie tot knie goed ondersteund zit. Zodra je baby zonder de newborn insert van knie tot knie ondersteund zit, weet je dat je deze niet meer nodig hebt. Maar wanneer is je baby eigenlijk te oud voor een draagzak? Dat ligt er aan. Sommige baby’s zijn na een paar maanden de draagzak al zat, en sommige kinderen zitten tot hun derde levensjaar nog in een draagzak. Hier heb je speciale toddler draagzakken voor. Deze zijn een stuk groter dan een normale draagzak en kun je gebruiken tot je baby ongeveer 3,5 jaar oud is. 

Draagzakken

Wij verhuren draagzakken van verschillende merken, voor ieder wat wils dus. Bekijk hier ons assortiment aan draagzakken. 


  Reactie achterlaten

  Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

  Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.