Dit is alles dat je als ouder wilt weten over wasbare luiers

Billie Wonder

Onlangs gingen we live op instagram over het fenomeen wasbare luiers. Dat deden we natuurlijk met Steef Fleur, oprichter van Billie Wonder en goeroe op het gebied van wasbare luiers. Steef Fleur, voormalig fotograaf, raakte tijdens een klus in Californië geïnspireerd door het zien van een kindje in wasbare luiers en besloot deze optie te onderzoeken. Hoewel het ouderwetse beeld van een doek met een veiligheidsspeld nog steeds bestaat, is dit al lang niet meer de realiteit. Met haar merk Billie Wonder zette ze wasbare luiers opnieuw op de kaart. Hieronder vind je onze belangrijkste take outs van het gesprek.

Je kindje kan sneller zindelijk worden door het gebruik wasbare luiers

Wist je dat in de jaren '40 kinderen gemiddeld al voor 1 jaar zindelijk waren? In de jaren ‘60 was dit gemiddeld 2 jaar. Tegenwoordig hebben ouders soms zelfs moeite om hun kind zindelijk te krijgen voordat ze naar school gaan. Dat komt onder andere door de snelle ontwikkeling van de wegwerpluier. Het gebruik van wasbare luiers helpt bij eerder zindelijk worden, wat betekent dat ouders tot twee jaar luiers kunnen besparen. Hoewel het wennen aan wasbare luiers wat tijd kost (met een week of twee ben je helemaal gewend), kan het huren van een complete set of het kopen van een trial kit bij Billie Wonder helpen om snel in een ritme te komen.

Het wassen van wasbare luiers is geen rocket science  

De juiste wasroutine is key voor het gebruik van wasbare luiers. De tip is om niet-ecologisch waspoeder voor bonte was te gebruiken. Schrik niet, want wasbare luiers zijn alsnog een stuk duurzamer dan wegwerpluiers. Daar komen we zo op. Dan de wasroutine: Steef Fleur heeft zelf twee kinderen en waste in de luierperiode twee keer per week. Nog een tip: doe een korte koude voorwas in de machine, dit spoelt de eiwitten eruit. Daarna kun je het meewassen met je gewone was.

Wasbare luiers zijn wel degelijk duurzamer dan wegwerpluiers

Hoewel sommige mensen zich afvragen of wasbare luiers wel duurzaam zijn vanwege het gebruik van meer water en niet-ecologisch wasmiddel, toont een nieuwe levenscyclusbeoordeling van Rijkswaterstaat aan dat ze 80% minder belastend zijn dan wegwerpluiers. Bovendien kunnen wasbare luiers zo vaak worden gebruikt dat de productie ervan verwaarloosbaar wordt.

Het hoeft niet zwart-wit

Als je kiest voor wasbare luiers, betekent dat natuurlijk niet dat je nooit meer wegwerpluiers kunt gebruiken. Je kunt ook parttime wasbare luiers gebruiken en de oppas en het kinderdagverblijf zelf de keuze geven. In de ervaring van Steef Fleur kozen haar oppassen dan toch altijd voor de wasbare luiers. 

Wasbare luiers zijn best een investering

Naast dat het vinden van een routine in het gebruik van wasbare luiers even wat tijd kost, kost het ook best wat geld. Daarom kun je een alles-in-één pakket aan wasbare luiers van Billie Wonder huren bij Tiny Library vanaf 32,50 per maand. Wil je toch liever kopen maar weet je niet zeker of het echt wat voor je is? Dan is het trial kit van Billie Wonder misschien iets voor jou.

Bekijk ons volledige assortiment aan wasbare luiers hier


Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.