9 tips voor een duurzame babyuitzetlijst

Hoera, je bent / jullie zijn zwanger! Een super spannende tijd breekt aan: er groeit een kindje in jouw of je partner’s buik. Welkom in de wereld van de baby’s en de babyspullen. Want met zo’n kleine komen ook tal van babyproducten die je nodig hebt. Niet alleen kost het klauwen met geld, je kindje is er binnen no time ook uitgegroeid. Daarom voor alle ouders en ouders-to-be 9 tips voor duurzamere keuzes, die ook nog eens veel goedkoper zijn.
1. Leen je baby producten van familie / vrienden
Ideaal als je vrienden en/of familie in je omgeving hebt waarvan je spullen kunt lenen. Duurzaam én goedkoop! Denk aan ledikantjes, boxen, wippertjes of wellicht een kinderwagen?
2. Koop je babyspullen tweedehands
De opkomst van de tweedehands markt is enorm! En omdat baby en kinderproducten vaak zo kort gebruikt worden is er veel moois te vinden! Onze tips:
- De zoekfuncties van Vinted zijn heel fijn, zodat je goed op categorie kunt zoeken.
- Cloffee: voor de leukste kinderkleding en speelgoed
- Quinnies in Amsterdam. Ga langs en drink ook een lekker kopje koffie.
3. Huur babykleding waar je kindje binnen no-time uitgroeit
Er is niets waar je baby sneller uitgroeit dan babykleding. In 2 jaar groeien ze door 8 maten heen! Onze ervaring is ook dat je het niet altijd kunt hergebruiken voor een tweede kindje: het seizoen en het geslacht zijn toch wel erg bepalend. Ik kreeg twee jongens vlak achter elkaar, maar de een in de winter (het was letterlijk -3 bij de geboorte) en de ander eind mei (met 30 graden buiten). De eerste heeft dikke wollen rompers en boxpakjes aangehad, nummer 2 had nauwelijks een romper aan. Toen werd nummer 3 ook nog een meisje, dus eigenlijk puntje bij paaltje bijna niets kunnen hergebruiken!
Ik moet ook zeggen dat ik ook de headspace van continue kleding uitzoeken, in dozen doen, kijken wat je nog hebt, dingen niet kunnen vinden, alle dozen weer doorzoeken, kleding opnieuw sorteren en in kasten leggen, echt enorm vind. Dus heerlijk als het weer op de post terug kan en ik er niet meer over na hoef te denken.
Leuke tips om babykleertjes te huren:
- Red orka: rompers en andere mooie merken.
- Het Amsterdamse merk Gray label biedt ook een verhuurservice aan voor kindjes van 0-2 jaar. Hier heb ik zelf dankbaar gebruik van gemaakt!
4. Kies voor een natuurlijk kraampakket met kleinere voetafdruk
Van het standaard kraampakket worden wij echt niet zo blij. Heel veel plastic en alles wit en steriel. Daarom zijn we op zoek gegaan naar natuurlijke producten met een kleinere voetafdruk. Dalalou biedt een prachtig pakket aan dat bijdraagt aan een gezonde en veilige ontwikkeling van het kind en bijdraagt aan een sneller herstel van de moeder. Dit helpt richting een ontspannen kraamperiode.
5. Koop kwalitatieve spullen die lang mee gaan
Duurzaam betekent letterlijk dat spullen lang mee gaan. Het meest duurzame wat je kunt doen is spullen een lange levensduur te geven. Dus als je een prachtige commode koopt die jaren in de babykamer staat is dat fantastisch! Dit geldt ook voor speelgoed. Ik irriteer me mateloos aan het plastic speelgoed van de Action wat (geen grapje) binnen een dag al kapot is. Zo ontzettend zonde! Daarom ben ik ook fan van het kopen van kwalitatieve producten.
Hierbij een paar tips voor kwalitatief speelgoed:
- De speelkits van Lovevery. Best aan de prijs, maar kwalitatief goed en garant voor urenlang speelplezier.
- Houten speelgoed van Grimm’s, zoals een regenboog speelboog.
- Treinbaan van Brio, zo stevig, niet kapot te krijgen
6. Wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers
Echt niet iedereen is fan, maar eerlijk is eerlijk: het bespaart een hele hoop afval én geld! Je kunt tot €800 euro besparen versus wegwerpluiers en vermindert maar liefst 22 kg afval per maand, over duurzaam gesproken. Daarbij zorgt het ook nog eens voor een snellere zindelijkheid, dus dubbel winnen!
Een goede optie zijn de natuurlijke wasbare luiers van Billie Wonder.
7. Upcycle oude producten en geef ze een tweede leven
Niets leuker dan je oude commode of ledikant opknappen, bijv. waar jij of iemand uit je familie zelf nog in gelegen heeft. Zo geef je oude producten toch weer een tweede leven. Super duurzaam want zo verleng je de levensduur van producten en hoeft er dus niet iets nieuws geproduceerd te worden. En denk je dat je kindje hier iets van merkt?
8. Koop alleen producten die je echt nodig hebt: babyfoon app
De meest duurzame keuze is spullen letterlijk niet te kopen. In de duurzame ladder staat ‘reduce’ (verminder) bovenaan. Een voorbeeld van een product die je niet per se hoeft te kopen is een babyfoon. Je kunt namelijk hele goede apps op je telefoon of tablet downloaden, zodat je deze gebruikt in plaats van een babyfoon.
9. Huur een co-sleeper of kinderwagen
Met name producten die je kort gebruikt, zijn ideaal om te huren. Je bespaart hiermee geld, bent flexibel in je keuzes bij verschillende kindjes en hebt niet het gedoe van opslaan of doorverkopen. De meeste producten gebruik je een stuk korter dan van te voren gedacht en ook als ouder heb je bij elke ontwikkeling in het gezin weer andere behoeftes. Dit is iets waar je van te voren geen idee van hebt en dus ook geen rekening mee houdt. Denk aan een co-sleeper, die je maximaal 6 maanden gebruikt of een draagzak die je intensief gebruikt tijdens je verlof.
Onze tips:
- Newbornzitje voor op de Stokke Tripp Trapp. Dit gebruik je maximaal 6 maanden en daarna ga je over naar de babyset.
- Wipper: de een gebruikt het heel intensief, het andere kindje wil er absoluut niet in. Huur een wipper om te testen of je het überhaupt gebruikt.
- Kinderwagen: er is voor elk wat wils in kinderwagen land. Krijg je een tweede kindje? Dan is een duowagen heel fijn. Woon je in de stad, dan wil je waarschijnlijk snel over op een buggy die niet de hele gang blokkeert. Het is dus fijn als je flexibel bent en elke keer nieuwe keuzes kunt maken zonder bakken met geld uit te geven.
Bij Tiny Library kun je voor je hele baby uitzetlijst terecht, duurzaam en goedkoop.
Janny Lindeboom geeft aan:
“Ik wilde nog net voor 'n paar maanden een stokke babyset gebruiken. Nieuw kopen erg duur, op marktplaats niet te vinden, zodoende bij Tiny Library terecht gekomen. Goede, vlotte, vriendelijke service! Bij vragen goed bereikbaar via de email (zo heb ik contact gehad). Het product werd keurig, als nieuw, geleverd. De instructies voor het retourneren, en eventueel reinigen tussendoor, waren heel duidelijk. Al met al ben ik heel tevreden en raad ik het lenen bij Tiny Library zeker aan.”
Wil je onze complete duurzame uitzetlijst ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse zwangerschapskalender van Tiny Library
Reactie achterlaten