Waarom is huren duurzaam?

Waarom is huren duurzaam? - Tiny Library

Je wilt natuurlijk het beste voor je baby en daar hoort een gezonde wereld bij. Door je babyuitzet te huren in plaats van te kopen werk je samen met ons mee aan een circulaire babymarkt. Door de principes van de circulaire economie toe te passen verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Dat betekent besparing van CO2, grondstoffen en water. Hoe dit precies werkt leggen we hieronder uit.

1. Kinderwagen huren bespaart 321 kg CO2

Een kinderwagen mag natuurlijk niet ontbreken in je babyuitzet. Enorm leuk om nieuw te kopen, maar het kost veel CO2, water en grondstoffen om een kinderwagen te produceren. Kies daarom voor huren in plaats van kopen. Door een kinderwagen te huren bespaar je 321 kg CO2 [1]. Dit staat bijvoorbeeld gelijk aan een autorit van Amsterdam naar Boedapest [2]. Je bezit de kinderwagen alleen in de periode dat je hem echt gebruikt. Daarna gaat de kinderwagen door naar een volgende baby. Op deze manier kunnen verschillende gezinnen gebruik maken van dezelfde kinderwagen. Stel een kinderwagen wordt op deze manier door 4 gezinnen gebruikt, dan besparen we hier 962 kg CO2 mee

2. Verpakkingsmateriaal hergebruiken bespaart grondstoffen

We sturen de kinderwagen op in het originele verpakkingsmateriaal. Hiermee kunnen we al het verpakkingsmateriaal hergebruiken om grondstoffen te besparen. Grondstoffen waaronder papier raken uitgeput en in de meeste gevallen kunnen we verpakkingsmateriaal makkelijk hergebruiken zodat we de levensduur hiervan kunnen verlengen. Daarom vragen we je om de doos waarin je de kinderwagen ontvangt te bewaren (bijvoorbeeld onder je bed of achter een kast). Zodra je baby te groot wordt voor de kinderwagen, stuur je de kinderwagen terug in dezelfde doos. Ook zijn de formulieren die we bijvoegen altijd gemaakt van gerecycled papier.

3. Producten hergebruiken bespaart tenminste 90% water

Wanneer we de kinderwagen terugkrijgen zullen we het grondig reinigen en eventuele beschadigde onderdelen repareren of vervangen. Zo kunnen we garanderen dat het product veilig en schoon is. Op deze manier kan een volgend gezin de kinderwagen weer gebruiken zonder dat een nieuwe kinderwagen geproduceerd hoeft te worden. Naast CO2 besparen we hier ook tenminste 90% water mee.

Onze doelen

Wij geloven dat we alleen vooruit kunnen gaan als we efficiënter omgaan met grondstoffen en onze ecologische voetafdruk verkleinen. We zijn trots op ons model, maar we zien ook kansen voor ontwikkeling. Daarom hebben we de volgende doelen voor onszelf opgesteld:

  • In 5 jaar tijd 900.000kg product besparen en 15,750,000 kg CO2eq.
  • De levensduur van producten verlengen waardoor we grondstoffen efficiënter gebruiken. Een kinderwagen wordt bijvoorbeeld erg intensief gebruikt en kan hierdoor meestal maar 1 keer worden doorgegeven (bijvoorbeeld aan familie of via marktplaats). Doordat wij onze kinderwagens grondig reinigen en kapotte onderdelen repareren kunnen we de levensduur van een kinderwagen met tenminste nog 1 gezin verlengen. Zodra een product niet meer te repareren is, wordt het product gerecycled.
  • Een compleet circulaire supply chain. We vinden het belangrijk dat alles wat we van de aarde nemen ook weer teruggeven. Puur inzetten op ons huurconcept is daarom niet voldoende. We willen bijvoorbeeld ook kritisch kijken naar de levering van onze producten en dit volledig klimaatneutraal maken.
Duurzaam model

Doe je mee?

Uiteindelijk vinden we het vooral belangrijk dat we zoveel mogelijk aandacht creëren voor ons circulaire concept. Door ons verhaal te delen willen we anderen de voordelen van huren laten inzien en overtuigen dat nieuw niet altijd beter is. Alleen als we dit samen doen kunnen we uiteindelijk het verschil maken. Heb je ideeën over hoe we ons model nog efficiënter en groener kunnen maken? Laat het ons vooral weten door een berichtje te sturen, we zijn namelijk erg benieuwd.

Bronnen
[1] Ang, Y., & Yifan, L. (2012). Carbon Footprint Analysis for Baby Strollers. Chinese Journal of Population Resources and Environment, 10(4), 16-21. https://doi.org/10.1080/10042857.2012.10685103
[2] Greentripper.org/calculator