Recap Instagram live Verlosmoeder: tips over kolven
Onlangs gingen we live op Instagram samen met verloskundige Djanifa da Conceicao, aka de verlosmoeder, om jullie vragen rondom het gebruik van kolven te beantwoorden. Want wanneer begin je eigenlijk met kolven? En hoe bepaal je welke kolf bij je past? Hieronder de meestgestelde vragen, antwoorden en belangrijkste tips rondom kolven.
Wanneer begin je met kolven?
Het is je eigen keuze of en wanneer je wilt beginnen met kolven. Het kan handig zijn in je kraamperiode samen met je kraamhulp al eens te kolven. Zij/hij kan je helpen de kolf al eens uit te pakken, te steriliseren en uit te proberen.
Daarnaast zijn er ook moeders die voor de bevalling al beginnen met kolven. Dit zogenaamde prenataal kolven kun je het beste doen met een handkolf en heeft als voordeel dat de borstvoeding dan na de bevalling wellicht sneller op gang komt. Prenataal kolven is absoluut geen must en wordt voornamelijk aangeraden bij eerdere complicaties met het borstvoeding geven.
Doet kolven pijn?
Kolven kan pijn doen. Dit is echter vaak wel een indicatie dat er iets niet helemaal goed gaat of is gegaan. Oorzaken dat het kolven pijn doet kunnen zijn dat de maat van het borstschild van je kolf niet juist is of dat er om andere redenen kloven zijn ontstaan. Je kunt als kolven pijn doet contact opnemen met een lactatiekundige om je te helpen.
Hoe kies je welke kolf bij je past?
Welke kolf bij je past hangt af van de reden waarom je wilt kolven. Wil je bijvoorbeeld de productie op gang brengen of ga je kolven zodat je wat vaker en iets langer weg kunt? Ben je van plan regelmatig te kolven of incidenteel? Kolf je vooral thuis of ook onderweg? Voor iedere situatie is een ander soort kolf geschikt.
Wat kun je doen als het kolven niet goed werkt?
In dit geval zijn er een aantal zaken die je kunt onderzoeken. Lukt het je bijvoorbeeld om voldoende rust te nemen voor het kolven? Je mentale situatie heeft namelijk invloed op de melkproductie tijdens het kolven. Verder kun je kijken of de maat van het borstschild passend is. Als deze te groot of te klein is kan dit problemen veroorzaken. Kom je er niet uit? Dan kun je contact opnemen met een lactatiekundige.
Kun je je kolf opnieuw gebruiken voor een volgend kindje?
Ja, je kunt je kolf opnieuw gebruiken. Het is wel belangrijk om te kijken dat de verschillende onderdelen, vooral de rubberen onderdelen van de afkolfset niet versleten zijn. Als je productie tijdens het kolven minder wordt is dit een goede indicatie dat er mogelijk onderdelen aan vervanging toe zijn.
Bespaart kolven tijd?
Helaas is het als je met kolven begint niet zo dat je minder tijd kwijt zult zijn aan het borstvoeden. Er wordt aangeraden de kolfsessies in te plannen op de momenten waarop je normaal zou voeden of na bijvoorbeeld de ochtend voeding.
Een kolf huren bij Tiny Library
Bij Tiny Library kun je verschillende kolven huren. Het voordeel van het huren van een kolf is dat je op deze manier gemakkelijker kunt uittesten of een kolf bij je past. Daarnaast zijn kolven vaak prijzig in aanschaf en kan het voordeliger zijn om deze voor (een kortere periode) te huren. Je kunt bij ons de volgende twee kolven huren:
1. Lola en Lykke electrische borstkolf
Een fijne compacte draadloze kolf. Deze kolf is stil en makkelijk mee te nemen. Je kunt de melk direct in bewaarzakjes afkolven.
- Compact en makkelijk mee te nemen
- Eenvoudig te bedienen via het touchscreen
-
Draadloos en geruisloos
-
Goede medisch gecertificeerde zuigkracht (een stuk sterker dan bij de Elvie of Medela Swing)
-
Mogelijkheid om meteen in het zakje kolven
Deze kolf wordt in ziekenhuizen en door lactatiekundigen gebruikt voor het opgang brengen van de borstvoeding. Maar kan ook thuis worden gebruikt.
- Helpt je om voldoende melkproductie te initiëren, op te bouwen en in stand te houden.
- Verlicht symptomen van stuwing en helpt borstontsteking te genezen
- Brengt platte of ingetrokken tepels omhoog
- Gemakkelijk te gebruiken
- Sommige verzekeraars bieden een vergoeding aan voor het gebruik van deze kolf
- Niet draadloos
Twijfel je nog welke kolf het beste bij je past? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee.
Reactie achterlaten