Wanneer babykamer klaar

Wanneer babykamer klaar

Je hebt de 20-weken echo gehad en je weet het geslacht van je baby. Nu kan je de babykamer gaan klaarmaken. Een vaak gestelde vraag is: wanneer babykamer klaar? Hoewel dit per persoon kan verschillen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wij zetten het hieronder voor je op een rij.

Wat moet er gebeuren

Wat er allemaal aan de babykamer moet gebeuren is per situatie verschillend. Misschien ben je net verhuisd en moet je nog een muur zetten en een vloer leggen. Of je gebruikte de kamer voor iets anders en moet je deze nog leegmaken en ombouwen. Denk daarom eerst na wat je aan de kamer wilt aanpassen en opknappen. Maak voor jezelf een lijstje en denk na over hoeveel tijd het gaat kosten. Hou er in ieder geval rekening mee dat het vaak wel even duurt voordat de babykamer helemaal naar wens is.

wanneer babykamer klaar

Op de foto te zien: Jindl houten balance board

Wat heb je nodig

Ook wat je nodig hebt is afhankelijk van je eigen wensen. Een paar dingen die niet mogen ontbreken in je kinderkamer zijn een ledikant, een commode en een kast. Verder vind je het misschien leuk om de muren een nieuwe kleur te geven of te behangen met een hippe print. Daarnaast kan je de babykamer knus maken door een leuk vloerkleed neer te leggen. Ook heb je veel keuze in wanddecoratie, van mooie posters tot vrolijke muurstickers. Denk verder na over hoe je de spullen van je baby wilt organiseren. Bijvoorbeeld met rieten mandjes voor de luiers en haakjes om de leukste kleertjes aan op te hangen. 

Waar moet je rekening mee houden

Wanneer je babykamer klaar is hangt af van een aantal dingen: 

  • Levertijden - Wanneer je nieuwe spullen bestelt moet je rekening houden met de verschillende levertijden. Meubels hebben vaak levertijden van 6 tot 8 weken, een wieg 2 weken en een vloer 2 tot 4 weken. Bij ons kan je zelf aangeven wanneer je de producten zou willen ontvangen zodat je deze altijd op tijd in huis hebt. 
  • Schilderen - Daarnaast is het belangrijk om de kamer op tijd te schilderen zodat de verf niet alleen goed kan drogen, maar de kamer ook goed kan luchten. Het is geen fijn idee als je baby straks in een kamer ligt met schadelijke stoffen in de lucht. We raden je daarom aan om rond 26 weken zwangerschap de kamer te schilderen. Eerder mag natuurlijk ook. 
  • Lichaam - Houd ook rekening met wanneer het lichamelijk te zwaar is om een babykamer op te knappen. Het eerste trimester is vaak nog een onzekere periode en hierin is de kans groot dat je niet topfit bent. Je lichaam is nog aan het wennen aan alle hormonale veranderingen en vaak heb je last van misselijkheid en vermoeidheid. In het derde trimester zal de baby flink gegroeid zijn en wordt klussen te zwaar. Het is daarom verstandig om de babykamer in je tweede trimester in orde te maken. De misselijkheid en vermoeidheid worden dan vaak minder, maar de baby is nog niet zo groot dat klussen te zwaar wordt. 

wanneer babykamer klaar

Wanneer babykamer klaar?

Wanneer de babykamer klaar moet zijn hangt uiteindelijk helemaal van jou af. Geeft het je rust om lekker op tijd alles af te hebben? Zorg dan dat je wat eerder begint en de babykamer bijvoorbeeld voor 30 weken zwangerschap af hebt. Vind je het juist fijn om ook later in de zwangerschap nog wat taakjes te hebben? Dan kan je prima wat later beginnen, maar zorg dat je in ieder geval op week 37 de babykamer af hebt. 

Gelukkig zal je na de geboorte niet meteen gebruik maken van de babykamer. Je baby zal de eerste paar maanden nog bij jullie op de kamer liggen. Dit is niet alleen fijn omdat je dan dicht bij je baby bent, maar het is ook praktisch voor het geven van borstvoeding. Dus ga je bevallen, maar is de babykamer nog niet helemaal perfect? Geen probleem. Je hebt genoeg tijd om na de bevalling nog wat kleine aanpassingen te maken. 

Overige handige tips

  • Denk ook aan andere kamers of deze nog aanpassingen nodig hebben. Weet je bijvoorbeeld al waar de box komt te staan en past dat? En heb je ruimte voor de kinderwagen op een handige plek?
  • Het kan fijn zijn om voor jezelf een planning te maken. Schrijf eerst op wat je allemaal wilt doen. Maak dan een schatting van hoe lang elke taak duurt en houd hierbij ook rekening met de levertijden. 
  • Verder kan je op veel verschillende manieren inspiratie op doen. Denk hierbij aan Pinterest en Instagram, tijdschriften en webwinkels. Ben je nog op zoek naar leuke inspiratie voor je babykamer? Neem dan eens een kijkje hoe Julie de babykamer van haar dochtertje Emma heeft ingericht.

Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.