Voordelen co-sleeper

Voordelen co-sleeper

Een co-sleeper is een trend van de laatste jaren. Co-sleepen is in de niet-westerse cultuur al jaren populair in tegenstelling tot de niet-westerse wereld. Co-sleepen kan namelijk bijdragen aan de hersenontwikkeling van je baby. Samen slapen met je baby heeft nog veel meer voordelen, daarom in deze blog meer over voordelen co-sleeper.

Wat is een co-sleeper?

Een co-sleeper is een wiegje dat je zowel als losstaande wieg kan gebruiken, maar ook als aanschuifbed. Je bevestigd de co-sleeper dan met veiligheidsbanden aan je eigen bed. Tussen het ouderlijk bed en de co-sleeper zit een opstaande zijde, deze kan je laten zakken zodat je gemakkelijk bij je baby kunt. Dat maakt het ideaal om je baby ‘s nachts te voeden. De co-sleeper is een mooie en praktische oplossing om je baby de eerste maanden dicht bij je te hebben, terwijl je baby wel veilig in zijn of haar eigen bedje ligt. 

Voordelen co-sleeper

Co-sleepen kan dus een positieve bijdrage leveren aan de hersenontwikkeling van je baby. Ook is het ideaal als je net bevallen aangezien je als moeder niet steeds het bed uit hoeft om je baby te kunnen voeden of troosten. Naast deze voordelen zijn er nog andere voordelen van de co-sleeper:

 • Het bevordert de hechting tussen moeder en kind.
 • Hechting draagt bij aan emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van de hersenen.
 • Het zorgt ervoor dat je baby minder huilerig is.
 • Baby’s die alleen in een kamertje slapen lopen twee keer meer kans om te sterven door wiegendood dan kinderen die samen met de ouders slapen.
 • Moeder en kind vallen sneller in slaap.
 • Het helpt pasgeboren baby’s bij het reguleren van de ademhaling en hartslag.
 • Je baby herkent jouw geur waardoor hij of zij zich veilig voelt. 

Voordelen co-sleeper

Verschillende co-sleepers

Co-sleepers zijn er in alle soorten en maten. Bij de meeste co-sleepers is het mogelijk om de openstaande zijkant die grenst aan het ouderlijk bed omlaag te klappen voor het voeden van je baby. Bij sommige co-sleepers is het zelfs mogelijk om het bedje schuin te zetten zodat je baby met het hoofdje omhoog ligt. Dit is erg handig als je baby bijvoorbeeld last heeft van reflux. Het is wel belangrijk dat wanneer je gaat slapen je de zijkant van het aanschuifbed weer omhoog plaatst. Zo voorkom je dat je baby het ouderlijk bed in rolt. Wij verhuren drie soorten co-sleepers:

 1. Co-sleeper Bednest - De bednest is een co-sleeper, vrijstaande wieg, mozes mand en reiswieg in één. Deze Bednest is gemaakt van hoogwaardig beukenhout en de zijkanten zijn transparant en luchtdoorlatend. De poten en het wiegje zijn twee losse delen waardoor je hem gemakkelijk kunt optillen en verplaatsen. Verder is het mogelijk het wiegje schuin te zetten. Dit is handig wanneer je baby last heeft van Reflux of wanneer je baby verkouden is. De zijkanten van de Bednest kunnen gemakkelijk worden verwijderd en gewassen worden in de wasmachine. Daarnaast kun je de wieg vastmaken aan het ouderlijk bed en gemakkelijk weer loskoppelen. Het enige nadeel is dat de Bednest als reiswieg relatief zwaar is. 
 2. Chicco Next2Me Magic - Het wiegje/co-sleeper van Chicco Next2Me Magic kan gebruikt worden als vrijstaande wieg en als co-sleeper. Met deze co-sleeper breng je rustige nachten door samen met je baby. De co-sleeper is praktisch en kan met één hand geopend en gesloten worden. Zodra je op de knop drukt schuift het schuifpaneel automatisch neerwaarts. Dit maakt het ’s nachts ideaal om je baby te pakken en te voeden. Chicco Next2Me Magic is gemakkelijk om te vormen van vaste stand naar schommelstand om je baby gerust te stellen en in slaap te wiegen. Het enige nadeel van deze co-sleeper is het design, die is net wat minder mooi dan de andere. 
 3. Co-sleeper wit hout - Deze co-sleeper kun je zowel los als direct naast het ouderlijk bed plaatsten. De co-sleeper is gemaakt van Europees massief hout met FSC keurmerk uit Europa. Het hekje kun je eenvoudig met de hand openen en sluiten. Daarnaast heeft het wiegje wielen aan de onderkant, waardoor je deze gemakkelijk kunt verplaatsen. De maximale lighoogte van deze co-sleeper 64 cm is, dat maakt hem zeer geschikt om het naast een hoge boxspring te plaatsen. Deze co-sleeper heeft wel een paar nadelen: het heeft slechts drie hoogtestanden, de co-sleeper kan niet schuin worden gezet en het is niet geschikt om mee te nemen. 

Veiligheid co-sleeper

Een nadeel is dat de co-sleeper iets minder veilig is dan een wieg of ledikant, omdat je kan vergeten de zijkant weer terug te plaatsen wanneer je gaat slapen. Er bestaat dan namelijk het gevaar dat je baby je bed in rolt. Gelukkig zijn er wat dingen die je kan doen om dit te voorkomen:

 1. Gebruik liever een co-sleeper waarbij het mogelijk is om de zijwand terug te plaatsen. Sommige co-sleepers hebben namelijk aan een kant helemaal geen zijwand.
 2. Let er op dat de co-sleeper stevig vastgemaakt kan worden aan het bed.
 3. Stap over naar een ledikant zodra je baby begint te rollen. 

Wanneer is je baby te groot voor een co-sleeper?

Een co-sleeper is niet meer veilig zodra je baby zelf kan omrollen of zitten, dit is meestal wanneer je baby 6 maanden oud is. Het is dan ook aan te raden de co-sleeper de deur uit te doen zodra je baby zelfstandig kan omrollen om gevaar te voorkomen. Je kan dan overgaan naar een ledikant. 


Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.