Talita Kalloe over het moederschap anno 2022

Talita Kalloe over het moederschap anno 2022 - Tiny Library

Talita Kalloe moeder van Malía (3) en Ava (1) en runt online platform Soul Stores, over bewust winkelen en een duurzame lifestyle. Haar kijk op het moederschap inspireert ons mateloos, we zijn dan ook blij dat we haar verhaal met je mogen delen. 

Kun je omschrijven wat het betekent voor jou om moeder te zijn?

“Ik zie het als mijn taak als moeder om onze kinderen te guiden in het leven. Juist in de turbulente tijd waarin we leven. Malía is geboren vlak voor de pandemie, Ava midden in de pandemie. Als moeder heb ik persoonlijk ook een transformatie doorgemaakt waarin ik een grote sprong heb gemaakt in m’n persoonlijke ontwikkeling en inzicht heb gekregen in wat ik te geven heb. Een collectief probleem zoals de pandemie deed me beseffen dat de wereld van vandaag, met alle prangende vraagstukken die er al zijn, blijvend onder druk staat. Ik zie nu duidelijker dan ooit hoe belangrijk het is dat je je kinderen bewust opvoedt. En dat we ze leren om stevig genoeg te staan om de veranderingen in de wereld ook in de toekomst te kunnen dragen. Waar ik voorheen alles deed voor een betere wereld, doe ik dit nu voor een betere wereld voor mijn kinderen.”


Hoe was het toen je zwanger was van Malía?

“Ik heb op wat ongemakken na een hele goede zwangerschap gehad. Ik merkte tijdens de zwangerschap ook dat ik veel chiller werd. Ik maakte me niet meer zo druk, kreeg een soort bullshit filter en kon heel makkelijk prioriteren. Heel verfrissend vond ik dat. Ik denk dat ik me nooit eerder zo vrouwelijk en mooi heb gevoeld als tijdens m’n zwangerschappen.”

Hoe voelde je eerste dochter Malía er eenmaal was?

“Tim en ik keken elkaar op de derde kraamdag aan het zeiden tegen elkaar ‘shit just got real’. We kunnen niet meer aankloten. Vanaf nu dragen we de verantwoordelijkheid over een mensenleven en alles wat we doen telt. Elke keuze die we maken. Dat voelde overweldigend en de beruchte kraamtranen kwamen die dag voor ons allebei. Die diepere gevoelslaag had ik van tevoren niet verwacht te ervaren. Inmiddels zie ik het als voorrecht dat ik dit heb mogen voelen.

Wel heb ik de postpartum periode onderschat. Ik zorgde niet goed genoeg voor mezelf en was wazig in mijn hoofd. De drang om bewuste, duurzame keuzes te maken, werd door de komst van onze dochter alleen maar sterker. Maar ik kwam ook in een tweestrijd. Ik wilde bijvoorbeeld heel graag wasbare luiers gebruiken maar kon de extra moeite er niet bij hebben in die fase. Ik had een schuldgevoel naar de wereld toe. 

Dit komt vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel dat heel diep in mij zit. Dat heb ik altijd al gehad. Als influencer heb je het gevoel het goede voorbeeld te moeten geven. Maar intrinsiek weet ik ook dat de meest duurzame keuze een keuze is die haalbaar is - ook voor de lange termijn. Uiteindelijk zijn we de wasbare luiers parttime gaan gebruiken samen met duurzame wegwerpluiers. Het was voor mij een mooi voorbeeld dat er ook een middenweg is, en dat iedere effort in de juiste richting er één is. Het blijft een zoektocht naar balans.”


Wat wil je andere vrouwen meegeven die de transitie naar het moederschap maken?

Ik zou iedere moeder die voelt dat ze iets komt willen uitnodigen om zichzelf in de diepte aan te kijken - ook de schaduwkanten. Dit klinkt misschien gek in een periode waarin er al zoveel op je afkomt, maar juist in de grote transformatie naar het moederschap kunnen die kanten zich openbaren. Het mooiste wat je jezelf kunt gunnen is met die kanten in jezelf aan de slag gaan. Of je nu start met een simpele yoga- en meditatie routine of in een compleet schaduwtraject. Door jezelf aan te kijken en te helen wat je blokkeert in het ouderschap kun je iets veel groters betekenen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen.

Meer lezen over Talita? Check dan ook deze blog. 


Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.