Snel zindelijk met De Pot Op

Snel zindelijk met De Pot Op

Zindelijkheidstraining is belangrijk voor kinderen omdat het hen helpt een gezonde relatie met hun lichaam te ontwikkelen. Daarnaast kan het bijdragen aan de ontwikkeling van zelfvertrouwen, lichaamspositiviteit en veerkracht. Het leert kinderen om bewust te zijn van hun behoeften, grenzen en intuïtie. Dit is niet alleen fijn voor je kind maar ook voor jou omdat het de zelfstandigheid en het gemak van dagelijkse routines vergroot. Maar hoe zorg je eigenlijk dat je kind zindelijk wordt? En wat zijn obstakels die je tegen kunt komen? Antwoord op deze en meer vragen vind je in deze blog.  

Wanneer begin ik met zindelijkheidstraining?

Er zijn twee belangrijke factoren om hierbij rekening mee te houden, namelijk leeftijd en signalen. Vanaf 18 maanden zijn de bekkenbodemspieren en hersenen fysiek gerijpt en is de connectie tussen de hersenen en spieren genoeg ontwikkeld. Het perfecte moment dus om te beginnen met het oefenen met zindelijkheid. Het kan echter ook zo zijn dat je kindje al eerder signalen vertoont die erop wijzen dat je kunt beginnen met zindelijkheid training. Dit uit zich bijvoorbeeld in interesse voor een potje, gedrag imiteren, snappen dat bepaalde zaken op bepaalde plek horen en aan kunnen geven dat zijn of haar luier vies is. Nog meer specifieke omstandigheden per kind kun je op De Pot Op app bekijken.

Gemiddeld zijn kinderen in Nederland rond drie jaar zindelijk maar dat kan al veel eerder. Sinds 1930 is deze leeftijd flink gestegen van 6 maanden naar 3 jaar door de ontwikkeling van de wegwerpluier (eindeloos wassen was niet meer nodig) en de populariteit van de uitspraak “wacht tot je kindje er klaar voor is”. Je kunt dus beginnen met zindelijkheidstraining als je denkt dat je kindje er klaar voor is, maar dat kan ook eerder, bij 18 maanden bijvoorbeeld. Zorg in ieder geval dat ook jij als ouder er klaar voor bent. Het kost namelijk een hoop tijd en energie voor beide.

Wat als mijn kind geen interesse heeft in het potje?

In dit geval kun je activiteiten doen om van de actie een positieve ervaring te maken, wat ook helpt met het ontspannen van de bekkenbodemspieren. Dit kun je doen door boekjes te lezen, liedjes te zingen, bellen te blazen en andere spelletjes te spelen op het potje. Probeer positief te blijven en niet boos te worden als het niet lukt. Ook cadeautjes als stimulans is niet nodig, trots van jou naar je kindje is vaak al beloning genoeg.

Overdag gaat het vaak goed maar ’s nachts lastiger, wat kan ik doen?

Zodra het lukt om overdag goed het potje te gebruiken volgen de avond en nacht vanzelf. Probeer een uur voor het slapen niks meer te drinken om de plasbehoefte te minimaliseren en gebruik een matrasbeschermer voor als het toch fout gaat ‘s nachts. Ook kun je je kindje even wakker maken als je zelf naar bed gaat om te plassen, zo voorkom je ongelukjes in de nacht.

Hoe werkt de training van De Pot Op?

Je kunt ervoor kiezen om de zindelijkheid training intensief of geleidelijk te doen. Als je het intensief doet zijn er vaak wat meer ongelukjes maar ben je wel sneller klaar. Doe je het geleidelijk, dan wissel je de luier en het potje af. In de app van De Pot Op kun je beide methodes in detail bekijken. Weet je niet zeker welke aanpak het beste past bij jou en je kindje? Doe dat de test!

Luiers om zindelijkheid te bevorderen

Wasbare luiers

Om je te helpen in de transitie van luiers naar het potje kun je ook wasbare luiers gebruiken. Dit is niet alleen beter voor je baby, ook voor de planeet! Met wegwerpluiers als de standaard voelen de wasbare luiers heel anders voor je kindje. Zo voelen ze beter de sensatie dat ze hun behoefte hebben gedaan en bevordert het daardoor de zindelijkheid. Daarnaast zijn wasbare luiers op de lange termijn voordeliger dan wegwerpluiers. Doordat de luiers uit verschillende delen bestaan zijn ze makkelijk te wassen en te wisselen van dag naar nacht. Met de pakketten van Billie Wonder en Happy Bear ontvang je alles wat je nodig hebt voor de luier routine van jouw kindje.  

Wegwerpluiers

Toch liever het gemak van wegwerpluiers? Ook daar hebben we een duurzamer alternatief voor. Het motto van Toddy luidt 'geen troep aan de billen van je kind'. Dit motto komt natuurlijk ergens vandaan. De luiers van Toddy zijn namelijk voor 40% gemaakt van bio-based grondstoffen. Daarnaast bevatten de luiers geen vervuilende inkt of irriterende parfums. De luiers absorberen enorm en de hoge sluiting zorgt voor extra bescherming tegen spuitluiers. Het is een dunne luier, dit zorgt voor extra comfort. Alle luierboxen van Toddy bevatten een luier voorraad van 6 tot 8 packs waar je tenminste 5 weken vooruit kunt. Dat scheelt je als ouder zijnde weer een hoop zorgen! 

Bij Tiny Library vind je verschillende opties om de luiercarriere van je kindje duurzamer aan te pakken, zowel met wegwerpluiers als met wasbare luiers.

Coverfoto en grafiek geleverd door De Pot Op 


Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.