Een duurzame toekomst voor onze kinderen volgens Talita Kalloe

Een duurzame toekomst voor onze kinderen volgens Talita Kalloe

Wat zijn de belangrijkste lessen die je jouw kinderen meegeeft? En hoe ziet hun toekomst er eigenlijk uit? Talita Kalloe, moeder van Malía (3) en Ava (1) en founder van online platform Soul Storesdeelt haar inspirerende kijk op duurzaam moederschap met ons. 


Hoe voelt het voor jou om moeder te zijn in deze wereld?

“Als iets heel moois. Twijfel om kinderen te krijgen heb ik nooit gehad. Niet vanuit duurzaamheid en ook niet vanuit maatschappelijk oogpunt. Ik snap de kritische punten vanuit die visie wel, maar ik zie het op de wereld zetten van kinderen niet als een last, maar als een aanvulling. Juist daarom vind ik dat we onze rol als ouders serieus mogen nemen. Wij voeden onze kinderen op zodat ze een positieve impact kunnen gaan maken op de vraagstukken die er liggen. Daar zie ik een belangrijke rol voor ons. Zonder druk op onze kinderen te leggen of een grote verantwoordelijkheid, maar om ze normen en waarden mee te geven die hen intrinsiek doen voelen dat de wereld een plek is waar je respectvol mee omgaat.”


Wat zijn de 3 belangrijkste dingen die jij je kinderen wilt meegeven? 

  • Behandel alles wat leeft met liefde en respect. Planten, dieren en je medemens. Wij geven bijvoorbeeld onze kinderen mee dat je niet moet trekken aan planten, maar dat je ze kunt aaien. Het klinkt heel suf, maar door ze van jongs af aan te leren respectvol om te gaan met wat er is, wil ik ze meegeven dat we ons niet zomaar alles kunnen toe-eigenen. Dat de wereld een plek is van ons allemaal met resources die we mogen delen.  
  • Dankbaarheid voor wat je hebt. Voor het eten zeggen wij vaak een soort gebedje. Niet religieus, maar in de trant van: dankjewel voor het lekkere eten, voor de herkomst van de ingrediënten en de liefde waarmee het is gemaakt. Ik merk dat Malía ons er ook aan herinnert als we het vergeten. Het is heel bijzonder om te zien dat zij ook haar eigen manier daarin vindt. Ava zegt nu ook standaard “taaaaank” (dank) bij het eten. 
  • Vanuit liefde handelen en liefde kunnen zien. Ik zie zelf bijvoorbeeld overal hartjes. Malía roept mij nu ook als ze een hartje ziet. Het gaat over aanwezig kunnen zijn in een moment. Over lief zijn voor een ander, maar ook voor jezelf. Ik leer haar dat liefde iets is wat je kunt voelen in je hart en in je buik. En dat het de basis is voor hoe je met elkaar omgaat.


  • Hoe ziet de toekomst eruit voor de volgende generatie, jouw kinderen?

    Ik vind het moeilijk om hier iets over te zeggen omdat ik er zelf mee worstel. Want hoe ziet een goede wereld eruit? Wat is ‘goed’? Ik denk dan aan veel groen, dat we omringd zijn door natuur en dat niet alles beton is. Dat we meer in verbinding staan met elkaar en de natuur. Ik hoop ook dat we in de toekomst met respect en liefde met elkaar om kunnen gaan. Generatie Z zie je intrinsiek gemotiveerd al duurzamere keuzes maken. Ik hoop dat duurzaamheid de norm gaat worden als je kijkt naar de manier hoe kinderen nu worden opgevoed. Al vrees ik wel dat dit vooral in mijn eigen bubbel is, en dat er nog een flinke slag te slaan is op grote schaal.


    Wat wil je dat mensen weten over duurzaamheid?

    Ik zie duurzaamheid als een holistisch begrip. Het kan voor ieder persoon weer iets anders betekenen. Voel de vrijheid en ruimte om te ontdekken wat het voor jou betekent. Als je op die manier op een punt komt waarop je weet wat duurzaamheid voor jou is, dan kun je op zoek naar duurzame alternatieven op dat gebied. Vervolgens groeit de rest van de elementen in je leven dan als vanzelf mee. Bij mij begon het bijvoorbeeld met kleding, daarna kwamen cosmetica en voeding. Voor een ander begint het misschien heel ergens anders. En ooit komen we op hetzelfde punt uit, en dan is - hopelijk - duurzaamheid de norm.

    Meer lezen over Talita? Check dan ook deze blog. 

    Reactie achterlaten

    Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

    Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.