Duurzaam leven tips

Duurzaam leven tips

We willen allemaal graag een gezonde wereld voor onze baby. Daarom wil je misschien duurzamer gaan leven. Er bestaan veel verschillende manieren om je leven duurzamer in te richten. Hoewel het onmogelijk is om je leven 100% duurzaam en milieuvriendelijk te maken, bestaan er verschillende dingen die je kan doen om je leven te verduurzamen. Daarom hebben we hieronder verschillende duurzaam leven tips voor je onder elkaar gezet. 

Waarom duurzaam?

Het is ondertussen duidelijk dat we niet op dezelfde manier met de wereld om moeten blijven gaan zoals we dat nu doen. De wereld warmt op, plastic vervuilt de oceanen, ecosystemen staan onder druk, uitstootgassen zorgen voor een gat in de ozonlaag en fossiele brandstoffen raken uitgeput. Deze grote problemen kunnen we zelf niet een, twee, drie oplossen, maar er zijn wel kleine veranderingen die we kunnen doorvoeren in onze levensstijl die bijdragen aan een betere wereld voor je baby.

Duurzaam leven tips voor thuis

  • Interieur - Op het gebied van interieur kan je verschillende keuzes maken om je huis duurzamer in te richten. Kies ten eerste voor een meer tijdloze en minimalistische inrichting waarbij je niet elk jaar je huis opnieuw wil inrichten. Kies daarnaast voor natuurlijke producten zoals hout, bamboe en wol. Wat betreft apparatuur en elektrische apparaten kan je eens kijken naar refurbished. Hierbij wordt apparatuur een tweede leven gegeven door verouderde onderdelen te vernieuwen waardoor andere onderdelen langer mee kunnen. Tot slot kan je ook kijken naar tweedehands producten. Hiervoor kan je naar de kringloop, maar er bestaan ook veel leuke instagram accounts die allerlei soorten vintage producten aanbieden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op het account van Mama Kringloop.
  • Energieverbruik - Verder kan je onderzoek doen hoe je jouw energieverbruik kan verminderen. Vervang je lampen bijvoorbeeld voor LED verlichting, kijk hoe je het huis beter kan isoleren, zet de verwarming in de winter een graad lager en doe wat vaker een dikke trui aan. Let er op dat je lampen niet onnodig laat branden. Je kan ook kijken naar duurzamere manieren van energie, zoals de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. 
  • Waterverbruik - Heb je wel eens bijgehouden hoe lang je onder de douche staat? Wanneer je bijvoorbeeld rond de 10 tot 15 minuten onder de douche staat, stroomt er al ongeveer 120 liter water door het doucheputje. Niet heel erg nodig, aangezien je niet meer dan een paar minuten nodig hebt om je te wassen. Zet bijvoorbeeld eens een wekker als je gaat douchen of kies voor een waterbesparende douchekop. Let verder ook op ander onnodig waterverbruik. Zet bijvoorbeeld een ton in je tuin om regenwater op te vangen. Dit regenwater kan je later weer gebruiken om de planten water te geven.
  • Minder single used items in huis - Let ook eens op hoeveel single used items je in huis gebruikt en of je die voor een duurzamer alternatief kan vervangen. Denk bijvoorbeeld aan boterhamzakjes, watjes, wattenschijfjes en rietjes. Tegenwoordig heb je hier veel duurzame en fijne alternatieven voor. 

Duurzaam leven tips

Duurzaam leven tips voor eten

Ook op het gebied van voeding kan je het een en ander doen. Het eerste waar je aan denkt is waarschijnlijk minder vlees en zuivel eten. Dit is tegenwoordig een stuk makkelijker omdat de supermarkten vol liggen met vlees- en zuivelvervangers. Maar hou ook eens in de gaten hoeveel eten je weggooit. Je kan dit voorkomen door restjes in te vriezen en op een later moment te eten. 

Een andere tip is om naar de houdbaarheidsdatum te kijken bij het boodschappen doen. Doe je meerdere keren per week boodschappen voor die avond nog, dan kan je producten het beste kopen met de houdbaarheidsdatum van die dag zelf in plaats van een paar dagen later. Op die manier voorkom je dat de supermarkt eten moet weggooien. Verder is het ook slim om een paar herbruikbare zakjes in je boodschappentas te doen voor losse groente, fruit en broodjes, zodat je geen plastic zak hoeft te gebruiken. Nog beter is het om je boodschappen op de markt te doen. Zo voorkom je een hoop plastic verpakkingen en koop je lokale producten.

Duurzaam leven tips voor onderweg

Ook wanneer je onderweg bent of gaat reizen kan je wat duurzame aanpassingen doen. Kies bijvoorbeeld voor de trein in plaats van de auto of het vliegtuig. Neem ook altijd een koffiebeker to go mee. Je kan tegenwoordig bij veel zaken je eigen koffiebeker geven voor een koffie to go. Vaak krijg je dan zelfs nog korting op je koffie ook. Zorg daarnaast dat je altijd een herbruikbaar tasje opgevouwen in je tas hebt zitten. Mocht je even langs de supermarkt of een kledingwinkel gaan, dan hoef je niet om een plastic tas te vragen. 

Duurzame webshops

Om je op weg te helpen met een duurzame levensstijl hebben we hieronder een paar fijne duurzame webshops op een rij gezet:

  1. WAAR: Wanneer je op zoek bent naar een leuk en duurzaam cadeau, neem dan even een kijkje bij WAAR. Dit duurzame warenhuis heeft ook een webshop waar je allerlei soorten duurzame producten kan vinden. De producten zijn duurzaam geproduceerd, fairtrade, biologisch, ecologisch, recycled of geproduceerd in sociale werkplaatsen. 
  2. Dille en Kamille: Deze bekende winkel heeft ook een hele fijne webshop. Dille en Kamille staat al jaren bekend om hun natuurlijke producten. Plastic is niet welkom. Je kan bij Dille en Kamille voor bijna alles wat je in huis nodig hebt terecht. Daarnaast hebben ze ook leuke producten voor je baby zoals houten speelgoed, poppen en knuffels. Een mooie bijkomstigheid is dat bij alle producten vermeld staat waar deze geproduceerd worden.
  3. Paper & Boo. Dit is een webshop die duurzame producten voor in de keuken en badkamer verkoopt. Denk hierbij aan herbruikbare wattenschijfjes, duurzame tandpasta, shampoo bars en duurzame oplossingen voor het vers houden van voedsel. Onder het motto ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is hun doel om het gebruik van plastic te verminderen door dit te vervangen door duurzamere alternatieven die langer meegaan. Op deze manier laten ze zijn dat een duurzame levensstijl helemaal niet lastig hoeft te zijn. 

Duurzaam verduurzamen

Hoewel dit allemaal erg goede veranderingen zijn om je leven te verduurzamen, betekent het niet dat je gelijk alle tips moet toepassen. Dit levert vaak alleen maar stress op en dat is natuurlijk niet goed voor je baby. Ook is het lastig om deze veranderingen vol te blijven houden als je gelijkt teveel wil doen. Begin daarom eerst met een of twee kleine veranderingen. Als je daar eenmaal je weg in hebt gevonden kun je iets nieuws proberen. En onthoud: je kan nooit alles goed doen.


Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.