Babykleertjes: dit is wat je écht nodig hebt

Babykleertjes

Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open. Een leuke, maar ook spannende wereld waarin je veel keuzes moet maken met betrekking tot het aanschaffen van allerlei producten. Dit geldt ook voor de aanschaf van babykleertjes. De verleiding om helemaal los te gaan tijdens je zwangerschap is enorm groot, want alles is zo schattig! Maar wat heb je nou eigenlijk écht nodig, waar moet je rekening mee houden en hoe weet je wat de juiste maat is? De antwoorden op bovenstaande vragen vind je in deze guide. 

Welke maat babykleertjes kun je het beste kopen? 

Belangrijk om in gedachten te houden is dat je kleine baby ontzettend snel groeit in het eerste levensjaar. Ondanks dat de verloskundige een schatting kan maken, blijven het gewicht en de lengte een verrassing. Koop daarom niet te veel kleertjes vooraf. Vraag vooral eens rond bij familie en vrienden die ook kindjes hebben, zo krijgt babykleding een tweede leven en belandt het niet in de vuilnisbak. 

Gemiddeld hebben de meeste baby’s bij de geboorte maatje 50. Als je baby kleiner of te vroeg geboren is, kun je het beste kiezen voor een maatje 48 of kleiner. Is je baby zwaarder dan acht pond, kies dan voor maatje 56. Is je kindje geboren en blijkt hij of zij toch iets kleiner of groter dan gedacht? Met huur services als Grey Label of Red Orka heb je alsnog snel kleding in huis. Wanneer je mini de kleding is ontgroeid stuur je het gewoon weer retour. Baby’s veranderen over het algemeen iedere twee maanden van kledingmaat. Hier vind je een handige maattabel. 

Wat heb je écht nodig? 

First things first: koop bij voorkeur kleding die gemaakt is van natuurlijke materialen, zoals katoen of wol. Dit heeft een aantal redenen: zo is de temperatuur regulering bij natuurlijke stoffen beter, zijn natuurlijke stoffen duurzamer én beter herbruikbaar. Ook komt je kindje

niet in aanraking met mogelijke giftige chemicaliën die gebruikt worden in synthetische stoffen. Vermijd daarnaast kleding met ritsen, knopen, strikjes of capuchons: comfort is key. Je wilt vooral dat je baby zich comfortabel voelt. Het onderstaande overzicht is een fijne basis waarmee je de eerste maanden vooruit kunt. 

6 rompers per maat 
Rompers zorgen ervoor dat de luier netjes op zijn plaats blijft zitten. Kies vooral in de eerste maanden voor overslagrompers, want deze hoef je niet over het hoofdje van de baby te doen. 

8 setjes kleding per maat 
Dit kunnen acht truitjes en broekjes zijn, maar ook bijvoorbeeld vier jurkjes en vier salopettes met bijpassende maillots. Houd altijd rekening met het seizoen waarin je baby wordt geboren. Tip: truitjes en t-shirts worden vaak sneller vies dan broekjes. Een paar extra truitjes zijn altijd handig. 

3 mutsjes 
Een baby kan na de geboorte zijn temperatuur nog niet goed reguleren. Een mutsje voorkomt dat er warmte verloren gaat via het hoofdje en houdt je baby lekker warm.

6 paar sokjes 
Ook sokjes helpen je baby lichaamswarmte vasthouden. De meeste baby’s hebben bij de geboorte maat 10-12. Vaak worden de maten van babysokjes aangegeven met een maanden indicatie. 

6 pyjama’s of boxpakjes per maat 
Boxpakjes zijn super comfortabel en ook nog eens praktisch. Ze houden je baby warm, blijven goed zitten en ze zijn makkelijk aan- en uit te trekken. 

Twee vestjes en/of jas 
Tot slot zijn vestjes en/of een jasje onmisbaar in je baby’s kledingkast. Afhankelijk van het seizoen waarin je baby geboren wordt, kun je ervoor kiezen om een jasje aan te schaffen.

Een tweede leven 

Is je baby zijn kleertjes ontgroeid? Bewaar ze dan voor een volgend kindje, geef ze door aan familie of vrienden, de kringloop óf verkoop ze online. “Denk bijvoorbeeld aan online platformen zoals Marktplaats, Vinted of een Facebookgroep”. 

Wil je graag op de hoogte blijven van meer handige tips en tricks? Volg Tiny Library via Instagram.


Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.