Alles wat je moet weten over een wipstoeltje

Alles wat je moet weten over een wipstoeltje

Een wipstoeltje is onmiskenbaar in je babyuitzet. Zeker voor de eerste paar maanden, als je kindje nog niet goed op zijn of haar buikje kan liggen of kan zitten, maar al wel wat meer willen zien. Zo kan je kindje je goed in de gaten houden, terwijl jij aan het koken bent of met je andere kindje bezig bent. Voor mij is het een life-saver met 3 kinderen en een verhuizing. Op het moment dat ze goed kunnen zitten, gaat de wipstoel bij ons de deur weer uit.

Wat is een wipstoel?

Een wipstoel is eigenlijk de allereerste stoel van je baby. Een wipstoel kan schommelen of wippen en zorgt voor een veilige omgeving voor je baby. Je baby kan in een wipstoel lekker zitten, spelen en vrij rondkijken. Een wipstoel is erg handig als jij je handen vrij wilt hebben om andere dingen te doen terwijl je kindje toch veilig bij je in de buurt is. 

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten wippers/wipstoeltjes. 

  1. De wipstoel. De ‘gewone’ wipstoel beweegt op een natuurlijke manier. Dit wil zeggen, wanneer je kindje beweegt, beweegt de wipstoel ook. Is je baby druk aan het trappelen? Dan gaat de wipstoel op en neer. Een elektrische wipstoel beweegt automatisch, vaak op batterij. 
  2. De schommelstoel. Deze beweegt niet op-en-neer maar schommelt heen-en-weer. Omdat dit vaak nog lastig is voor je baby’s motoriek, zijn deze ook vaak elektrisch. 

Veiligheid

Voor de ontwikkeling van je baby is een wipper niet per se nodig. Het is vooral leuk dat je baby de wereld om zich heen goed kan bekijken en ontdekken. Voor jou als moeder of vader is een wipstoel vooral een erg handig middel om je handen vrij te hebben om bijvoorbeeld te koken, de was te doen of stof te zuigen. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van een wipstoel?

  • Tijd. Het is van belang dat je kindje niet te veel tijd doorbrengt in zijn of haar stoeltje. Te lang doorbrengen in zithouding is niet goed voor de ontwikkeling van je kindje. VeiligheidNL  adviseert om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in een wipstoel te zetten. Met een maximum van twee uur per dag. Dit is inclusief de tijd dat je kindje in een autostoeltje of kinderwagen doorbrengt. Leg een baby, vooral in de eerste weken, zoveel mogelijk in de box of op een boxkleed, dan heeft je baby alle ruimte om te bewegen en te ontdekken. 
  • Hoge oppervlaktes. Het is belangrijk dat je gevaarlijke situaties voorkomt door de wipper niet op te hoge oppervlaktes te plaatsen. Door het op-en-neer gewip van je baby bestaat de kans dat de wipper verschuift en valt. 
  • Zachte oppervlaktes. Zet het stoeltje ook niet op te zachte oppervlaktes, zo voorkom je verstikkingsgevaar.
  • Gordijnen en kabels. Het is ook van belang een wipstoel niet naast je gordijnen of bij losliggende kabels te plaatsen. Je baby kan namelijk, de gordijnen of kabels vastgrijpen waardoor het stoeltje kan omvallen. 
  • Zon. Zet een wipstoeltje vooral ook niet te dicht in de buurt van een warmtebron, zoals een kachel of openhaard, of in de zon. Je baby kan het dan te warm krijgen en oververhit raken.
  • Tuigje. Zorg ervoor dat je het tuigje ten alle tijden om doet en laat je baby nooit alleen als hij of zij in het stoeltje zit.

  • Hoe lang gebruik je een wipstoeltje?

    Een wipstoeltje kun je al gebruiken wanneer je baby enkele weken oud is. Omdat in het stoeltje zitten best vermoeiend is voor je kindje, is het van belang dat je kindje er maar kort in zit. Verder is het belangrijk dat de wipstoel bij pasgeboren baby’s plat ligt, pas als je kindje zijn of haar hoofdje zelf kan ondersteunen mag de stoel rechtop.
    Een wipstoel kun je gebruiken tot je kindje ongeveer 9 maanden oud is, of ongeveer rond de 9 kg weegt. Hoe lang je het wipstoeltje precies kunt gebruiken, hangt af van de grootte van het stoeltje, maar ook van de beweeglijkheid van het kind. 

    Voordelen van een wipstoeltje

  • Verstelbaar. Een wipstoel kan vaak op verschillende standen gezet worden, een  rust en speelstand. 
  • Inklapbaar. De meeste wipstoeltjes zijn inklapbaar waardoor je ze handig kunt meenemen. Ook bijvoorbeeld op vakantie.
  •  

    Wipstoel huren

    Interesse gekregen in een wipstoel? Bij Tiny Library kun je wipstoelen huren. Je gebruikt een wipper maar kort en dat is dan ook precies de reden dat wij hem verhuren! Door te huren en te delen met elkaar zorgen we er ook voor dat er minder geproduceerd hoeft te worden. Goed voor het milieu dus! 

    Wij verhuren de Babybjörn wipstoel, de Nuna Leaf wipstoel en de Stokke Bouncer wipstoel. Deze wipstoelen werken zonder batterijen. Dat vinden wij bij Tiny Library erg belangrijk, omdat je kindje nu op eigen kracht zijn of haar motoriek en evenwicht ontwikkeld. 


  • Babybjörn Wipstoel

  • Nuna Leaf wipstoel

  • Stokke Bouncer wipstoel


  •  

     


    Reactie achterlaten

    Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

    Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.