Alles wat je moet weten over een wipstoeltje

Alles wat je moet weten over een wipstoeltje - Tiny Library

Een wipstoeltje is onmisbaar in je babyuitzet. Zeker voor de eerste paar maanden, als je kindje nog niet goed op zijn of haar buikje kan liggen of kan zitten, maar al wel wat meer wil zien. Zo kan je kindje je goed in de gaten houden, terwijl jij aan het koken bent of met je andere kindje bezig bent. Maar waar let je nou op bij het uitkiezen van een wipstoel en hoe lang gebruik je dit product eigenlijk? We zetten het in deze blog voor je op een rijtje. 

Wat is een wipstoel?

Een wipstoel is eigenlijk de allereerste stoel van je baby. Een wipstoel kan schommelen of wippen en zorgt voor een veilige omgeving voor je baby. Je baby kan in een wipstoel lekker zitten, spelen en vrij rondkijken. Een wipstoel is erg handig als jij je handen vrij wilt hebben om andere dingen te doen terwijl je kindje toch veilig bij je in de buurt is. 

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten wippers/wipstoeltjes. 

1. De wipstoel. De ‘gewone’ wipstoel beweegt op een natuurlijke manier. Dit wil zeggen, wanneer je kindje beweegt, beweegt de wipstoel ook. Is je baby druk aan het trappelen? Dan gaat de wipstoel op en neer. Een elektrische wipstoel beweegt automatisch, vaak op batterij. 

2. De schommelstoel. Deze beweegt niet op-en-neer maar schommelt heen-en-weer. Omdat dit vaak nog lastig is voor je baby’s motoriek, zijn deze ook vaak elektrisch. 

Veiligheid

Voor de ontwikkeling van je baby is een wipper niet per se nodig. Het is vooral leuk dat je baby de wereld om zich heen goed kan bekijken en ontdekken. Voor jou als moeder of vader is een wipstoel vooral een erg handig middel om je handen vrij te hebben om bijvoorbeeld te koken, de was te doen of stof te zuigen. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van een wipstoel?

- Tijd. Het is van belang dat je kindje niet te veel tijd doorbrengt in zijn of haar stoeltje. Te lang doorbrengen in zithouding is niet goed voor de ontwikkeling van je kindje. VeiligheidNL  adviseert om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in een wipstoel te zetten. Met een maximum van twee uur per dag. Dit is inclusief de tijd dat je kindje in een autostoeltje of kinderwagen doorbrengt. Leg een baby, vooral in de eerste weken, zoveel mogelijk in de box of op een boxkleed, dan heeft je baby alle ruimte om te bewegen en te ontdekken. 

- Hoge oppervlaktes. Het is belangrijk dat je gevaarlijke situaties voorkomt door de wipper niet op te hoge oppervlaktes te plaatsen. Door het op-en-neer gewip van je baby bestaat de kans dat de wipper verschuift en valt. 

- Zachte oppervlaktes. Zet het stoeltje ook niet op te zachte oppervlaktes, zo voorkom je verstikkingsgevaar.

- Gordijnen en kabels. Het is ook van belang een wipstoel niet naast je gordijnen of bij losliggende kabels te plaatsen. Je baby kan namelijk, de gordijnen of kabels vastgrijpen waardoor het stoeltje kan omvallen. 

- Zon. Zet een wipstoeltje vooral ook niet te dicht in de buurt van een warmtebron, zoals een kachel of openhaard, of in de zon. Je baby kan het dan te warm krijgen en oververhit raken.

- Tuigje. Zorg ervoor dat je het tuigje ten alle tijden om doet en laat je baby nooit alleen als hij of zij in het stoeltje zit.

Hoe lang gebruik je een wipstoeltje?

Een wipstoeltje kun je al gebruiken wanneer je baby enkele weken oud is. Omdat in het stoeltje zitten best vermoeiend is voor je kindje, is het van belang dat je kindje er maar kort in zit. Verder is het belangrijk dat de wipstoel bij pasgeboren baby’s plat ligt, pas als je kindje zijn of haar hoofdje zelf kan ondersteunen mag de stoel rechtop. 
Een wipstoel kun je gebruiken tot je kindje ongeveer 9 maanden oud is, of ongeveer rond de 9 kg weegt. Hoe lang je het wipstoeltje precies kunt gebruiken, hangt af van de grootte van het stoeltje, maar ook van de beweeglijkheid van het kind. 

Voordelen van een wipstoeltje

- Verstelbaar. Een wipstoel kan vaak op verschillende standen gezet worden, een  rust en speelstand. 

- Inklapbaar. De meeste wipstoeltjes zijn inklapbaar waardoor je ze handig kunt meenemen of opbergen. Ook bijvoorbeeld op vakantie.

Wipstoel huren

Interesse gekregen in een wipstoel? Bij Tiny Library kun je vijf verschillende soorten wipstoelen van Stokke, Bugaboo en Kaos huren. Je gebruikt een wipper maar kort en dat is dan ook precies de reden dat wij hem verhuren! Door te huren en te delen met elkaar zorgen we er ook voor dat er minder geproduceerd hoeft te worden. Goed voor het milieu dus! 

Wij verhuren de Babybjörn wipstoel, de Nuna Leaf wipstoel en de Stokke Bouncer wipstoel. Deze wipstoelen werken zonder batterijen.

Babybjörn Wipstoel

Met het wipstoeltje van BabyBjörn krijgt je baby de perfecte ondersteuning voor zijn of haar hoofdje en rug. Deze ergonomische wipstoel heeft een stoffen zitting die zich vormt naar het lichaam van je kleintje en het gewicht gelijkmatig verdeelt. Natuurlijk schommelen kan gemakkelijk zonder batterijen en de stoel heeft 3 posities perfect voor slapen, rusten en spelen. Ook fijn, je kunt de wipstoel makkelijk meenemen als plat gevouwen pakket.

Nuna Leaf wipstoel

De Nuna Leaf Grow wipstoel groeit mee met je kindje en is geïnspireerd op een zacht blaadje dat kalmerend heen en weer wiegt met een lichte aanraking. De stoel schommelt zachtjes heen en wiegt ruim 2 minuten met één duwtje. De bewegingen zijn zo rustgevend dat je kindje ervan in slaap valt. Deze wipstoel is perfect vanaf de geboorte tot kleuter, door het verwijderbare veiligheidsharnas. 

Stokke Bouncer wipstoel

De Stokke Bouncer wipstoel is een heerlijk, comfortabel wipstoeltje met een fijne wiegende beweging. Wanneer je baby groter en sterker wordt, gaat het de buik- en rugspieren gebruiken. Door een natuurlijke beweging kan je kindje zichzelf vermaken en kalmeren. De stoel is multifunctioneel en is te gebruiken als Newborn Set op de Stokke Steps kinderstoel voor gezelligheid aan tafel. 


Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.