Wanneer van wieg naar ledikant

Wanneer van wieg naar ledikant

Goed slapen is belangrijk voor de groei en de ontwikkeling van je baby. Maar hoe zorg je er als ouders nou voor dat je baby een veilig slaapplaats heeft? En kies je voor een wieg of voor een ledikant? En wanneer van wieg naar ledikant? Allemaal vragen waar wij in deze blog antwoord op geven.

Wieg of ledikant? 

Een wieg is een veilige slaapplek voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Je wisselt dan van wieg naar ledikant. Een wieg is niet meer veilig als je baby 6 maanden oud is. Dat komt omdat je baby dan beweeglijker wordt en kan omrollen en zitten. Hij kan dan tegen de zijkant aanrollen of zelfs uit de wieg vallen. Ook zul je merken dat het wiegje simpelweg te klein wordt. Een wieg is een heerlijke plek voor je baby om de eerste paar maanden in te slapen. Het geeft het beschutte gevoel van de baarmoeder. Er zijn ook wiegen die je tegen je bed aan kan zetten zodat je goed bij je baby kunt, zogeheten co-sleepers. 

Wanneer je baby uit een wieg is gegroeid, is een ledikant de meest veilige slaapplek voor je baby. Dit komt omdat de zijkanten uit spijlen bestaan. Doordat de zijkanten niet helemaal dicht zijn, kan je baby niet in ademnood raken tijdens het draaien wanneer hij of zij met zijn mond en neus tegen de zijwand komt te liggen. Een ledikant is geschikt tot je baby ongeveer 3 jaar oud is. Of je dus voor een wieg kiest of je baby direct in een ledikant laat slapen is helemaal aan jou. 

Wanneer van wieg naar ledikant?

Je wisselt dus van wieg naar ledikant zodra je baby ongeveer 6 maanden is. Je baby is rond deze tijd groter en kan waarschijnlijk al omrollen en zitten. Een wieg of co-sleeper wordt dan gevaarlijk omdat je baby dan uit de wieg kan vallen of in het geval van een co-sleeper het bed in kan rollen. Wanneer je baby dus 6 maanden oud is ga je over naar een ledikant. Een ledikant kan je in hoogte verstellen waardoor je hem kan gebruiken tot je baby ongeveer 3 jaar oud is. 

Wanneer van wieg naar ledikant

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wieg?

Wanneer je kiest voor een wieg is het belangrijk om op de volgende punten te letten bij de aanschaf van het wiegje:

 • Structuur - De voorkeur gaat uit naar een wieg met spijlen of open geweven structuur, met een afstand van 4,6 tot 6,5 cm. 
 • Afmetingen - Een wiegje moet minimaal 27,5 cm diep zijn en mag hooguit 90 cm lang zijn. 
 • Bodem - De bedbodem van een wieg moet vlak en stevig zijn. Verder moet hij goed kunnen ventileren, anders kan je baby oververhit raken. 
 • Matras - Het matras moet goed in de wieg passen. De ruimte tussen het matras en de zijwand van het wiegje mag maximaal een vinger breed zijn. Verder is het belangrijk dat het matras plat ligt en niet opkrult. Ook mag het matras niet te dik zijn, anders kan je baby erin wegzakken met het gezicht wat verstikkingsgevaar kan opleveren.
 • Bekleding - Gebruik een matrasbeschermer met ventilerende toplaag. Zorg er verder voor dat alle bedkleding goed vast zit. 

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een ledikant?

Wanneer van wieg naar ledikant wisselt moet je op de volgende dingen letten:

 • Afmeting - Het is belangrijk dat het ledikantje niet te klein is voor je baby. Voor genoeg beweegruimte moet het ledikant minstens 55 cm breed zijn, en dient er in de lengte tenminste 20 cm speling te zijn. Dit meet je vanaf het hoofdje van je baby. 
 • Afwerking - Je wilt natuurlijk niet dat je baby zich kan bezeren. Het is dan belangrijk erop te letten dat de afwerking van het ledikant splintervrij en glad is. Ook worden uitstekende (knopvormige) delen afgeraden, omdat je baby hieraan kan blijven haken.
 • Bodem - Voor de beste ventilatie is een lattenbodem aan te raden. Je baby kan dat niet oververhit raken tijdens het slapen. Verder moet de bodem verstelbaar zijn, zodat je niet te diep hoeft te bukken en je baby er later niet uitvalt. In de laagste stand moeten de zijwanden minimaal 55 cm hoog zijn. In de hoogste stand moet deze afstand nog minimaal 20 cm zijn.
 • Matras - Voor het matras is het belangrijk dat deze goed in het bedje past, en dat het matras niet opkrult. De dikte van het matras maakt in principe niet uit, maar zorg ervoor dat deze niet te dik is. Je baby kan er dan in wegzakken met het gezicht, wat verstikkingsgevaar kan opleveren.
 • Zijwanden - De zijwanden dienen minimaal 60 cm hoog te zijn. Gemeten vanaf het bedbodem. 
 • Spijlen - De spijlen moeten een afstand van 4,5 tot 6,5 cm hebben. Ook moeten de spijlen doorlopen tot de bodem. 

Voorkom ongelukken in een wieg of ledikant

Als je van een wieg naar een ledikant wisselt is het belangrijk om ongelukken te voorkomen. Plaats daarom sowieso geen kussens of knuffels in een wieg of ledikant. Je baby kan dan namelijk in ademnood raken als hij of zij er tegenaan rolt. Verder zijn de volgende zaken belangrijk als je baby van wieg naar ledikant wisselt:  

 1. Maak het bed goed op. Dit doe je door het bed kort en strak op te maken. Het is belangrijk dat je baby met zijn of haar voeten maar een klein stuk van het voeteneind af ligt. 
 2. Plaats het babybed uit de buurt van een raam. Wanneer je baby iets ouder is kan hij of zij vanuit het bedje in de vensterbank klimmen en mogelijk vallen.
 3. Plaats het ledikant niet in de buurt van gordijnen, koorden of snoeren. Je baby kan er in vast komen te zitten en in ademnood raken.

Co-sleeper huren?

Je wisselt dus van co-sleeper naar ledikant als je baby ongeveer 6 maanden oud is. Omdat je een wieg of co-sleeper maar zo kort gebruikt, kan het interessant zijn om het te huren. Huren scheelt niet alleen in de kosten maar is ook nog eens een duurzaam alternatief. Bij Tiny Library zijn verschillende co-sleepers en wiegen te huur:

 1. Co-sleeper Bednest - De bednest is een co-sleeper en wieg in één. Verder kan je hem gebruiken als mozes mand en als reiswieg. Je zet hem in slechts 20 seconden op, hij is eenvoudig in te klappen en hij is gemaakt van hoogwaardig beukenhout. De Bednest is in hoogte te verstellen tot 72 cm. Je huurt hem al vanaf €35,- per maand.
 2. Stokke Snoozi - Wat deze co-sleeper zo bijzonder maakt is dat je de bodem een stand lager kunt zetten wanneer je kindje wat ouder word, waardoor je er maar liefst 9 maanden van kunt genieten. Je huurt hem al vanaf €26,- per maand.
 3. Wieg / co-sleeper wit hout - Deze wieg is tevens te gebruiken als co-sleeper. Hij is geschikt om naast een boxspring te plaatsen en hij is in hoogte verstelbaar. Verder open je het hekje gemakkelijk met één hand. Deze co-sleeper is te huur vanaf €22,50 per maand. Wanneer je wisselt van co-sleeper naar ledikant is volledig aan jou, als je er maar voor zorgt dat wanneer je kindje kan rollen of zitten dat je dan wisselt naar een ledikant.

Bekijk hier alle co-sleepers en ledikanten in het assortiment.

Wat onze klanten over Tiny Library zeggen:

“Ontzettend handig dat deze service bestaat! We hebben een co-sleeper (hij leek wel nieuw!) gehuurd, na 5 weken was onze dochter klaar voor haar ledikant dus was de co-sleeper niet meer nodig. Huren is op deze manier veel goedkoper en we hoeven hem nu niet ergens op te slaan.”

Waarom babyproducten huren bij Tiny Library?

 1. Betrouwbare service – De producten worden professioneel gereinigd en gecontroleerd.
 2. Topmerken voor een laag maandbedrag – Bespaar tot 70% op de nieuwprijs van het product.
 3. Een betere wereld voor je baby – Door te huren draag je bij aan een duurzamere toekomst.

Bij Tiny Library huur je eenvoudig je babyuitzet. Veilig, duurzaam en vaak goedkoper dan het aanschaffen van nieuwe producten. Nieuwsgierig naar alle producten? Je vindt ze hier.

Meer lezen over de voordelen van huren, zie deze blogs:

Bij Tiny Library huur je eenvoudig je babyuitzet. Veilig, duurzaam en vaak goedkoper dan het aanschaffen van nieuwe producten. Nieuwsgierig naar alle producten? Je vindt ze hier.


Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.