Wanneer van co-sleeper naar ledikant 

Wanneer van co-sleeper naar ledikant

Goed slapen is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Maar hoe zorg je er als ouders voor dat je baby een veilige slaapplaats heeft? En kies je voor een co-sleeper of voor een ledikant? En wanneer van co-sleeper naar ledikant? We geven je in deze blog antwoord op al deze vragen. 

Waarom een co-sleeper?

Een opkomende trend is co-sleepen, waarbij ouders en baby samen in dezelfde ruimte slapen. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een co-sleeper, een wieg die aan het bed van de ouders wordt geschoven. Co-sleepen bevordert niet alleen de hersenontwikkeling van je baby, maar versterkt ook de band tussen ouder en kind. Ontdek meer voordelen van co-sleepen hier

Co-sleeper of ledikant?

Een co-sleeper  is een veilig slaapplaats voor je baby voor de eerste 3 tot 6 maanden, waarna je overstapt naar een ledikant. Na 6 maanden wordt een co-sleeper minder veilig, omdat je baby beweeglijker wordt en zelfs kan omrollen. Hij kan dan tegen de zijkant aanrollen of zelfs uit de co-sleeper in je bed vallen. Ook zul je merken dat de co-sleeper simpelweg te klein wordt. Een co-sleeper biedt echter een geborgen plekje voor de eerste maanden, vergelijkbaar met de baarmoeder. Of je kiest voor een co-sleeper of direct voor een ledikant gaat, is persoonlijk. Een co-sleeper zet je bovendien tegen je bed aan, waardoor je baby dichtbij je ligt.

Een ledikant is ook een veilige slaapplek voor je baby, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan. Doordat de spijlen open staan kan je kindje niet in ademnood raken als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijwand aan komt te liggen. Een ledikant is geschikt tot je baby ongeveer 3 jaar oud is. 

Of je nu dus kiest voor een co-sleeper of je baby direct in een ledikant laat slapen, is helemaal aan jou. Als je kiest voor een co-sleeper is het wel van belang dat je wisselt van co-sleeper naar ledikant zodra je kindje ongeveer 6 maanden oud is of gaat rollen.

Wanneer van co-sleeper naar ledikant

Wanneer van co-sleeper naar ledikant

Je wisselt van co-sleeper naar ledikant als je kindje dus gaat rollen of zitten. Een co-sleeper gebruik je relatief kort. Meestal is een co-sleeper na 6 maanden niet meer veilig, omdat je kindje dan te groot is. Rond deze leeftijd kunnen de meeste baby’s zelfstandig rollen en zitten. Het is dan ook aan te raden de wieg of co-sleeper rond deze periode de deur uit te doen en je baby in zijn of haar ledikant te laten slapen.  

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een co-sleeper?

Een co-sleeper is een relatief nieuw product. Daarom zijn er nog geen veiligheidseisen. Zorg dus in ieder geval dat de co-sleeper aan de volgende punten voldoet: 

 • Verstelbaar. Bedden verschillen vaak in hoogtes. De een heeft een laag bed, terwijl de ander juist een hoog bed heeft. Zorg er dan altijd voor dat de co-sleeper verstelbaar is, zodat er geen hoogteverschil ontstaat tussen je matras en dat van je baby.
 • Bevestigen. Een co-sleeper dient goed te worden bevestigd aan het eigen bed. Dit om te voorkomen dat de co-sleeper verschuift. Als dit gebeurd kan er namelijk een spleet ontstaan waar je baby tussen kan vallen.
 • Opklapbare zijde. Alle zijden van een co-sleeper moeten volledig omhoog kunnen. Als jij en je baby gaan slapen mag de zijde namelijk niet open staan. Zo voorkom je dat de baby het bed inrolt. Vergeet de zijde dus niet terug te klappen als je borstvoeding hebt gegeven, of na het troosten of knuffelen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een ledikant?

Wanneer je van co-sleeper naar ledikant wisselt moet je op de volgende dingen letten:

 1. Afmetingen - Het is belangrijk dat het ledikantje niet te klein is voor je baby. Voor genoeg beweegruimte moet het ledikant ten minste 55 cm breed zijn, en dient er in de lengte tenminste 20 cm speling te zijn. Dit meet je vanaf het hoofdje van je baby.
 2. Afwerking - Je wilt natuurlijk niet dat je kindje zich kan bezeren. Het is daarom belangrijk het oppervlak van het ledikant splintervrij en glad is. Ook worden uitstekende (knopvormige) delen afgeraden, omdat je baby hieraan kan blijven haken.
 3. Bodem - Voor de beste ventilatie is een lattenbodem aan te raden. Je baby kan dan niet te warm worden tijdens het slapen. Verder moet de bodem verstelbaar zijn, zodat je niet te diep hoeft te bukken en je baby er later niet uitvalt. In de laagste stand moeten de zijwanden minimaal 55 cm hoog zijn. In de hoogte stand moet deze afstand nog minimaal 20 cm zijn.
 4. Matras - Voor het matras is het belangrijk dat deze goed in het bedje past en dat het matras niet opkrult. De dikte van het matras maakt in principe niet uit, maar zorg ervoor dat deze niet te dik is. Je baby kan er dan in wegzakken met het gezicht wat verstikkingsgevaar kan opleveren. 
 5. Zijwanden - De zijwanden dienen minimaal 60 cm hoog te zijn. Gemeten vanaf het bedbodem.

Co-sleeper huren?

Je wisselt dus van co-sleeper naar ledikant als je baby ongeveer 6 maanden oud is. Je gebruikt hem dus erg kort. Daarom kan het uitkomst bieden deze te huren in plaats van kopen. Huren scheelt niet alleen in de kosten maar is ook nog eens goed voor het milieu. We hebben verschillende soorten modellen beschikbaar, maar dit zijn onze (en jullie) favorieten!

 1. Co-sleeper Bednest - De bednest is een co-sleeper en wieg in één. Verder kan je hem gebruiken als mozes mand en als reiswieg. Je zet hem in slechts 20 seconden op, hij is eenvoudig in te klappen en hij is gemaakt van hoogwaardig beukenhout. De Bednest is in hoogte te verstellen tot 72 cm. Je huurt hem al vanaf €35,- per maand.
 2. Chicco Next2Me Magic - Ook deze co-sleeper kun je gebruiken als wieg. Hij past op elk bed en hij kan in 4 verschillende standen worden geplaatst en hij heeft een schommelstand. Je huurt hem al vanaf €25,- per maand.
 3. Stokke Snoozi - Wat deze co-sleeper zo bijzonder maakt is dat je de bodem een stand lager kunt zetten wanneer je kindje wat ouder word, waardoor je er maar liefst 9 maanden van kunt genieten. Je huurt hem al vanaf €26,- per maand.

Van co-sleeper naar ledikant: voorkom ongelukken

Als je van een co-sleeper naar een ledikant wisselt is het belangrijk om ongelukken te voorkomen. Plaats daarom sowieso geen kussens of knuffels in een co-sleeper of ledikant. Je kleine kan dan namelijk in ademnood raken als hij of zij er tegenaan rolt. Verder zijn de volgende zaken belangrijk wanneer je kindje van co-sleeper naar ledikant wisselt:

 • Maak het bed goed op. Dit doe je door het bed kort en strak op te maken. Het is belangrijk dat je baby met zijn voeten maar een klein stukje van het voeteneind af ligt.
 • Plaats de ledikant uit de buurt van een raam. Wanneer je baby iets ouder is kan hij vanuit het bedje in de vensterbank klimmen en mogelijk vallen.
 • Plaats het ledikant niet in de buurt van gordijnen, koorden of snoeren. Je kindje kan er in vast komen te zitten en in ademnood raken.

Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.