Extra groene feestdagen: zo vier je Sint en Kerst met duurzame cadeaus

Extra groene feestdagen: zo vier je Sint en Kerst met duurzame cadeaus - Tiny Library

De heerlijke avondjes staan weer voor de boeg met de december-feestmaand. In deze maand boordevol feestdagen is het extra uitdagend om duurzame keuzes te maken. Want met Sinterklaas in het land, stromen de verlanglijstjes van de kinderen snel vol met hun grootste speelgoedwensen. Kom je bij het bedenken van de schoencadeautjes wel weg met een eerlijke chocoladeletter of strooigoed, de vol verwachting kloppende hartjes rekenen wel op wat meer op Pakjesavond. Gelukkig kun je hier ook een duurzame keuze maken waarbij kind, planeet en je portemonnee blij van wordt.

Van ruilen komt zeker niet altijd huilen
Denk eens aan Swap Sint, een initiatief dat samenwerkt met de speelgoed ruilapp SwipSwap. Zoals ze zelf omschrijven: “Waarom elk jaar alles nieuw kopen als je ook kunt ruilen? Recycle Sint wil zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven geven. Het is dé manier om het Sinterklaasfeest duurzaam en voordelig te vieren.” Een geweldige manier dus om een onvergetelijke Pakjesavond te vieren terwijl je ook nog sustainable bezig bent. Lees hier meer over je voortaan duurzame Sinterklaas kunt vieren. Uiteraard is de SwipSwap app ook perfect te gebruiken voor duurzame pakjes onder de kerstboom.

Gluren bij je buren
Niet alleen voor speelgoed is de ruilhandel booming. In veel buurten in Nederlands, zijn er actieve Facebook- of Whatsappgroepen waar met buurtgenoten de mooiste spullen met elkaar ruilen. Niets te ruilen, maar zoek je wel een duurzaam cadeau en vind je vintage of tweedehands geen probleem? Denk ook aan de fraaie spullen die je vaak voor een goede prijs kunt vinden via de verschillende lokale Facebook marketplaces. De grootste van Nederland is Amsterdam Yard Sale, een besloten Facebookgroep met wel meer 39.000 leden waarbij je de mooiste cadeaus kunt scoren voor een prikkie. Ook zijn er per stad verschillende Family Market groepen die vooral gericht zijn op kinderkleding, spullen en speelgoed.

Extra groene feestdagen

Duurzame DIYs
Wil je met kerst liever geen tweedehands cadeaus geven, maar wel een duurzame keuze maken? Denk dan zelfgemaakte geschenken. Je kunt bijvoorbeeld je bos bloemen zelf drogen om een mooi droogboeket te geven. Of bak gemberkoekjes en stop ze in een glazen weckpot met een grote strik. Leer fermenteren en verras je familie en vrienden deze kerst met zelfgemaakte kimchi of kombucha.

Support groene ondernemers
Uiteraard kun je ook gewoon iets kopen in een winkel of online als je niet zo into DIY bent. Let dan op waar je koopt, koop zoveel mogelijk lokaal van groene ondernemers. Zoals de boekhandel om de hoek, die conceptstore waar je dagelijks langsloopt of neem eens een kijkje bij de bloemist want die verkopen meestal ook vazen, kaarsen en andere accessoires voor in huis. Gift cards zijn altijd attent, maar let hier wel op dat het echt van een kleinere ondernemer is. Je kunt bijvoorbeeld ook een gift card van je lievelingsbistro kopen. Is er net een baby in de familie bijgekomen of is er iemand zwanger, want dacht je dan van gift card van Tiny Librabry? Je kiest zelf het bedrag en de ontvanger kan dan iets voor de babyuitzet huren waar ze echt blij van worden.

Zo zie je maar dat je deze feestdagen zeker met verrassende en feestelijke cadeaus aan kunt komen zonder enige concessie te hoeven doen aan duurzaamheid. En dat maakt geven nog fijner.


Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.