Babyuitzet wat heb je echt nodig
Wanneer je zwanger bent krijg je vaak allemaal adviezen en tips over wat je nodig hebt wanneer je een baby verwacht. Hoewel dit vaak een aardige lijst is, zijn er eigenlijk maar een paar dingen wat je baby écht nodig heeft: slaap, warmte en voeding. Zolang je daar alles voor in huis hebt, gaat het helemaal goed komen met jou en je baby. Daarom hebben we deze drie dingen hieronder voor je uitgewerkt: babyuitzet wat heb je echt nodig?
Slapen
Wat je allereerst echt nodig hebt voor je babyuitzet is een veilige en fijne plek heeft om te slapen. Dat betekent niet per se dat de babykamer helemaal af moet zijn, maar het gaat vooral om waar je baby in slaapt. Je hebt hiervoor drie opties:
- Co-sleeper - Een co-sleeper is een wiegje dat je op twee manieren kan gebruiken. Je kan de co-sleeper als losstaande wieg gebruiken of je kan de co-sleeper aan je bed bevestigen met veiligheidsbanden. Tussen de co-sleeper en het bed kan de zijde worden geopend zodat je makkelijk vanuit het bed bij je baby kunt. Hierdoor is de co-sleeper ideaal om je baby in de nacht te voeden zonder dat je daarvoor uit bed moet. De co-sleeper is daarom perfect voor de eerste paar maanden. Je hebt je baby in de nacht namelijk dicht bij je, terwijl hij of zij wel in een eigen wieg ligt. Klik hier als je meer wil weten over de co-sleeper.
- Wieg - Wanneer je baby 3 tot 6 maanden oud is, is de veiligste slaapplek een wieg. Vanaf 6 maanden is de wieg niet meer veilig aangezien je baby dan beweeglijker wordt en de wieg daarvoor te klein. Je baby kan dan omrollen of gaan zitten en daardoor tegen de zijkant omrollen of zelfs uit het wiegje vallen. Toch is de wieg perfect voor de periode van 3 tot 6 maanden. De wieg geeft je baby namelijk een beschut gevoel wat vergelijkbaar is met het beschutte gevoel van de baarmoeder.
- Ledikant - Een ledikant is de meest veilige slaapplek voor je baby na 6 maanden. Dit komt omdat de zijwanden uit spijlen bestaan. Hierdoor kan je baby niet in ademnood raken als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijwand van de ledikant komt te liggen. De ledikant is een stuk langer geschikt voor je baby, namelijk tot 3 jaar. Daarna groeit je kindje eruit. Meer informatie over wanneer je het beste een van ledikant naar wieg kan gaan vind je hier.
Warmte
Verder is het van belang dat je baby altijd de goede temperatuur heeft. Een normale lichaamstemperatuur voor je baby is tussen de 36,5°C en 37,5°C, net zoals bij volwassenen. Vanaf 38°C heeft je baby koorts. Baby’s kunnen nog niet hun eigen temperatuur reguleren en daarom is het nodig dat je dit zelf goed in de gaten houdt. Ook wanneer je baby slaapt is warmteregulering belangrijk omdat temperatuur invloed kan hebben op wiegendood. Er zijn verschillende manieren om de temperatuur van je baby te reguleren:
- Digitale thermometer - Met behulp van een digitale thermometer kan je gemakkelijk de temperatuur van je baby meten. Er bestaan verschillende soorten thermometers die op verschillende manieren de temperatuur van je baby meten, bijvoorbeeld via het oor of contactloos. Toch wordt de digitale thermometer het meest gebruikt omdat deze erg betrouwbaar is (mits bij rectaal gebruikt), snel meet en niet duur is. Voor meer informatie over verschillende soorten thermometers, klik hier.
- Dekentjes voor elk seizoen - Je baby slaapt in een slaapzakje om goed warm te blijven als het ‘s nachts afkoelt en je baby vooral stilligt. Let er op dat de slaapzak goed passend is en niet te warm. Als het in de zomer te warm wordt, dan kan het verstandiger zijn om je baby strak in stoppen onder een dun laken of zonder laken te laten slapen.
- Kleding - Ook op het gebied van kleding zijn een paar dingen belangrijk. In de eerste week kan een mutsje helpen om de lichaamstemperatuur van je baby te reguleren. Verder is het verstandig om je baby in lagen te kleden. Op deze manier kan je altijd iets uittrekken als je baby warm aanvoelt of iets extra’s aantrekken als je baby te koud aanvoelt. Wanneer je met je baby naar buiten gaat moet je nog op extra dingen letten. In de winter is het belangrijk dat je kindje in een warme kinderwagen ligt, een mutsje op heeft en een warme jasje of pak aan heeft. In de zomer wil je juist luchtige kleertjes aantrekken, maar moet je wel rekening houden met de zon. Aangezien de huid van je baby goed beschermd moet worden kan je het beste zoveel mogelijk huid bedekken met luchtige kleding. Pas hiermee op met synthetische stoffen, die kunnen juist voor extra warmte zorgen. Verder kan je een zonnehoedje opzetten en als het echt warm is je baby alleen een rompertje aandoen. Duurzame opties voor babykleding vind je hier.
- Kruik + kruikenzak - Een kruik is een makkelijke manier om je baby warmte te geven. Je kan de kruik bijvoorbeeld bij je baby in bed leggen of je kan deze gebruiken om de kleren, het bedje of de kinderwagen voor te verwarmen. Een kruik bij je baby in bed leggen is alleen nodig als je baby een temperatuur heeft die lager is dan 36,7°C.
Voeding
Verder heb je voor de babyuitzet ook dingen nodig voor de voeding. Of je jouw baby nou borstvoeding of flesvoeding gaat geven, onderstaande producten komen bij beide van pas (behalve de voedingskleding):
- Zoogcompressen - 10 weken voor de geboorte van je baby kunnen je borsten namelijk al melk lekken. Een zoogcompres leg je in je bh zodat het goed druppels op kan vangen. Duurzame alternatieven zijn wasbare pads gemaakt van katoen of bamboe. Kijk bijvoorbeeld op deze website voor fijne wasbare zoogcompressen.
- Voedingskleding/bh - wanneer je borstvoeding gaat geven is het slim om fijne voedingskleding te hebben. Denk hierbij aan tops die je makkelijk omhoog kan trekken of een blouse met knopen. Verder is een goede voedingsbh fijn, bijvoorbeeld de duurzame bh’s van boobdesign.
- Borstkolf - een borstkolf gebruik je om melk uit je borsten te halen wanneer dit niet door je baby gebeurt. Je kan bijvoorbeeld een elektrische borstkolf gebruiken en de melk later via de fles aan je baby geven.
- Fles - Wanneer je jouw baby met de fles wilt voeden, is het natuurlijk nodig om een fles in huis te hebben. Ook hier bestaan veel verschillende soorten van. Bijvoorbeeld verschillende groottes passend bij de leeftijd van je baby en met verschillende spenen afhankelijk van hoe snel je baby drinkt.
- Flesvoeding - Als je flesvoeding gaat geven, is het natuurlijk belangrijk om flesvoeding in huis te hebben. Toch kan het ook van pas komen als je borstvoeding geeft en de borstvoeding een keer niet goed op gang komt.
Babyuitzet wat heb je echt nodig
Met bovenstaande benodigdheden weten we zeker dat het helemaal goed moet komen met je baby. Naast dingen die je echt nodig hebt, zijn er natuurlijk nog andere dingen die handig zijn om in huis te hebben. Voor het gemak hebben we daarom een volledige duurzame checklist samengesteld. Benieuwd naar de checklist? Vraag deze hieronder op.
Reactie achterlaten