5X Slaaptips voor baby's en kinderen van een slaapcoach

Co-sleeper

Kinderen en slapen, het is een onderwerp waar veel ouders niet over uitgesproken raken. Waar de ene baby vanaf een paar weken doorslaapt, slapen andere kinderen nog tot hun puberteit bij hun ouders in bed. Wij gingen in gesprek met slaapcoach Simone (@slaapmoon) en kregen een paar handige tips & tricks om onze kindjes (en onszelf ;)) beter te laten slapen. 

1. SLAPEN OP EEN OUDER IS NORMAAL

We kregen veel vragen over baby’s die alleen op 1 van hun ouders willen slapen en dus niet ‘zelfstandig’ in slaap vallen. Dat is biologisch gezien heel normaal: zeker de eerste 3 maanden na geboorte, ook wel het ‘vierde trimester’ genoemd, hebben baby’s nog heel veel huidhonger en de meeste baby’s blijven dat nog een tijd daarna houden. Vanaf een maand of 8-9 krijgen veel baby’s ook verlatingsangst en zorgt de nabijheid van een ouder voor geborgenheid en veiligheid. Bevorderlijk dus voor het welbevinden van je baby, maar het moet ook goed zijn voor het welbevinden van de ouder. Ga dus na bij jezelf of het echt een probleem is voor jou, of dat je het stiekem wel fijn vindt maar denkt dat het niet ‘zo hoort’. Wil je toch kijken of je het kan veranderen? Haal er dan wat andere slaaprituelen bij, zoals een muziekje, een zoutsteenlampje of een slaapzakje. Als het lichamelijke contact dan wegvalt, zijn deze andere slaapassociaties er wel nog en is de overgang geleidelijker. Maar leg er niet te veel druk op om je baby of kindje wakker weg te moeten leggen: biologisch gezien is het heel natuurlijk om je kindje pas slapend weg te leggen.

2. BEWEGEN VOOR HET SLAPEN GAAN

“Ik wil niet naar bed!” is de meest uitgesproken zin ‘s avonds bij ons thuis. Hoe ouder je kinderen worden, hoe meer ze bewust zijn van het ‘naar bed moeten gaan’ en het verwijderd worden van hun ouders voor een langere periode. Wat dan kan helpen is om nog even te bewegen voor het slapen gaan. Spelen, dansen, klimmen: als de energie eruit kan helpt dit om emoties te reguleren. Sluit het spelen wel rustig af om de nacht in te gaan. 

Ook bij baby’s helpt bewegen bij het in slaap brengen, denk aan in je armen wiegen, rondlopen met de draagzak, wandelen met de kinderwagen, of autorijden.

Stapelstein

3. VERBINDING MET 1 OP 1 MOMENTJES

Onze kinderen krijgen tegenwoordig gedurende de dag een stuk meer prikkels dan vroeger. Het is belangrijk om hen te helpen ontprikkelen in de avond. Als dit niet goed lukt kunnen kinderen erg laat gaan slapen, hebben ze moeite om in slaap te vallen of hebben ze een onrustige nacht. Als ouder kan jij hen helpen door een 1 op 1 momentje in te bouwen gedurende of aan het einde van de dag: leg je telefoon weg en heb even de volle aandacht voor je kindje om bewust die 1 op 1 verbinding maken. Speel bijvoorbeeld een spelletje samen, betrek hen bij het koken of bespreek wat jullie die dag allemaal gedaan hebben. 

Ette Tete leertoren

4. RITME INBOUWEN? OBSERVEER JE BABY

De eerste weken of maanden met een baby is er vaak weinig ritme te bekennen. Heb je toch de behoefte om wat meer structuur in te bouwen? Dan kan je gaan letten op hoe lang je kindje wakker is (in het begin is dit vaak maar 3 kwartier), en wat de signalen zijn als ze moe worden. Zo kan je steeds beter gaan herkennen wat het ritme is van jouw baby en daarop inspelen met bepaalde tijden voor bepaalde slaapjes. Maar: laat je niet gek maken door alle schema’s en routines die je op Google vindt. Kijk goed naar wat voor jou als ouder goed voelt. Het zijn geen robots ;).

5. EEN PAAR KEER DIEP ADEMHALEN

Oh wat kunnen we soms gefrustreerd raken als onze kindjes niet willen slapen! Onze kindjes voelen ons wat dat betreft natuurlijk feilloos aan. Een simpele tip maar met direct resultaat: probeer zelf een paar keer langzaam diep in en uit te ademen als je je kindje vasthoudt. Je baby voelt die rust ook meteen.

BONUS TIP: GEBRUIK EEN CO-SLEEPER

Een co-sleeper helpt een baby beter te slapen omdat je als ouder lekker dichtbij je baby ligt, wat geruststelling en veiligheid geeft. Je baby voelt zich dan verbonden en kan gemakkelijker troost vinden. Ook vergemakkelijkt een co-sleeper het voeden en kalmeren gedurende de nacht, waardoor onderbrekingen minimaal zijn. Door de co-sleeper worden ouders bewuster van de behoeften van hun baby, wat kan zorgen voor een meer ontspannen slaapomgeving voor zowel je baby als jezelf.

Omdat je een co-sleeper vaak maar maximaal 6 maanden gebruikt, is dit ideaal om te huren. Bekijk hier onze co-sleepers.

 


Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.