Onze founder aan het woord

Onze founder aan het woord

Ondernemen met een missie. Klinkt als een mooi streven, maar is natuurlijk niet 'zo gezegd, zo gedaan'. Daarom hebben we onze founder Julie gevraagd om ons een kijkje te geven in hoe zij het ondernemerschap ervaart. Aan welk advies heeft zij veel gehad, wat zijn grote leermomenten geweest en welke ambities heeft ze nog voor de toekomst? Je leest het allemaal hieronder.

Duurzame babyproducten

Even voorstellen: wie ben je en waarom ben je Tiny Library gestart?

Ik ben Julie, moeder van 3 kleine kinderen en ik woon in Bussum. Ik hou heel erg van in de natuur zijn en sporten. Na alle zwangerschappen en post-partums kan ik eindelijk weer alles doen qua sport, daar geniet ik enorm van. Tiny Library ben ik gestart onder de naam Baby Exchangerie, vanuit eigen verbazing en verwarring dat als je kinderen krijgt je zoveel spullen nodig hebt en dat er weinig duurzame alternatieven zijn. Marktplaats kostte me veel tijd en viel me vaak erg tegen, plus dat je als nieuwe moeder geen idee hebt waar je op moet letten. Zo is het idee geboren. 

Aan welk advies over ondernemerschap heb je veel gehad?

Just do it! Een eerste stap zetten en vanuit daar verder werken. Je kunt van tevoren niet alles overzien. Starten en leren, daar heb ik veel aan gehad. Daarbij heeft iemand ook een keer als metafoor gebruikt dat je een stip op de horizon hebt, dus je weet waar je naar toe gaat, maar je kunt maar 100 meter vooruit kijken omdat het zo mistig is. Zo voelt het ondernemerschap vaak ook. Het is echt moeilijk om verder dan 3 maanden vooruit te kijken, want het hangt er helemaal vanaf wat je dan nodig hebt en waar je dan staat. Die hou ik dus vaak in m'n achterhoofd.

Wat is een groot leermoment voor je geweest?

Elke dag leer ik weer nieuwe dingen, dat vind ik het leuke van ondernemerschap. Ik heb de eerste jaren wel te veel in dienst gestaan van m'n eigen onderneming en vergat daarbij mezelf, terwijl gek genoeg ik zelf een van de grootste assets ben van de organisatie. Dus het is van belang dat ik goed in mijn energie blijf, zodat ik ook alle energie kan geven. Het hielp niet dat het corona was, dat de omzet even tegen viel en dat ik werkzaamheden moest doen die ik eigenlijk helemaal niet leuk vond en niet goed in was. Daar heb ik wel van geleerd. Ik probeer de organisatie nu zo in te richten dat het me dient en zo energie geeft. 

Hoe zou volgens jou de babymarkt er over 10 jaar uit moeten zien?

Over 10 jaar verwacht ik dat tweedehands/refurbished en verhuur een heel groot aandeel hebben in de babymarkt. Ik denk dat nog maar een klein percentage dan echt producten nieuw koopt, dat dit eigenlijk 'not done' is. Ik verwacht ook dat de producten dan veel kwalitatiever zijn, dat ze langer mee gaan en dat losse onderdelen gemakkelijk te verkrijgen zijn. Innovatie zou wat mij betreft moeten zitten op kwaliteit en duurzaam materiaal. Daaromheen gaat dan een infrastructuur ontstaan van reparatie/refurbishment centra, winkels met spare parts en service-concepten.

Welke ambitie heb je voor Tiny Library?

Ik zie Tiny Library als de Prénatal-as-a-service. Een online warenhuis zoals bol.com met alles wat je nodig hebt voor je baby en kinderen voor een vaste prijs per maand. Hier zie ik nog meer servicecomponenten in, zoals informatieve sessies, workshops, maar ook een butler service die je spullen in elkaar thuisbrengt en weer ophaalt. Alles om de bewuste ouder te voorzien van de juiste informatie en duurzame opties.

Wie of welk bedrijf is een voorbeeld voor jou en waarom?

The Next Closet. Gaaf wat zij hebben neergezet met het delen van je kledingkast. Zij hebben echt de stap om tweedehands kleding te kopen vergemakkelijkt en stimuleren zo duurzaam koopgedrag. Heel inspirerend!

Wat is een succes voor TL waar je trots op bent?

Dat we mooie partners hebben aangesloten zoals Bugaboo, Easywalker, BabyPlanet en BeSafe. Deze samenwerkingen maken echt een verschil versus andere partijen die dezelfde missie hebben. Hierdoor kunnen we snel opschalen en maken we gebruik van de kennis en expertise van deze merken. 

Welke tip zou je aan iemand geven die ook een bedrijf op wil richten?

Droom groot! Want echt alles is mogelijk, als je er maar in gelooft.