TINY STORIES | “We proberen het ouderschap zo veel mogelijk te delen”

TINY STORIES | “We proberen het ouderschap zo veel mogelijk te delen”

Welkom bij onze nieuwe rubriek Tiny Stories. In deze rubriek nemen we een kijkje in de kleurrijke levens van inspirerende gezinnen. Hoe ervaren zij het ouderschap? En wat willen zij hun kindje graag meegeven in het leven? Vandaag: moeder Linde (41) samen met zoontje Bowie (8 maanden) en vaders Niels (55) en Gilbert (55) uit Amsterdam.

First things first. Wie zijn jullie? En hoe ziet jullie gezinssituatie eruit?
“Ik ben Gilbert, getrouwd met Niels sinds 2016,  maar we hebben al zo’n 34 jaar een relatie. We wonen sinds twee en een half jaar in Rio de Janeiro in Brazilië. Ik ben werkzaam voor de Verenigde Naties en Niels is diplomaat. Niels is momenteel in Rio, vandaar dat hij niet bij ons op de foto staat. Linde en ik zijn al sinds 2010 beste vrienden en dankzij de komst van Bowie zijn we nog meer dan beste vrienden geworden. Een extra verdieping van onze relatie die we van tevoren niet hadden voorzien, maar die zeer welkom is.” ­
L: “Ik ben Linde en woon samen met ons zoontje Bowie in Amsterdam. Ik was werkzaam als projectmanager bij een bedrijf dat speelgoed ontwerpt en laat maken, maar sinds mijn verlof heb ik geen baan meer. Ik wil graag juf worden, dus er komt een spannende periode aan waarin ik een nieuwe balans moet vinden tussen studeren, werk en de zorg voor Bowie.”

“Mijn moeder en zusje waren degenen die het idee opperden om het alleen te doen, bijvoorbeeld met behulp van een donor.”
                                                                                                - Linde 

Tiny stories vaderdag

Wilden jullie altijd al een gezinnetje?

L: “Ik heb best wel lang getwijfeld. Mijn zusje en broertje kregen kinderen, waardoor het langzaamaan begon te kriebelen. Ik dacht vaker aan een gezin, maar mijn toenmalige partner stond hier niet voor open. Omdat ik inmiddels eind dertig was begon het toch steeds meer te knagen. Toen was ik ineens veertig en vrijgezel, ik dacht: het is nu of nooit. Mijn moeder en zusje waren degenen die het idee opperden om het alleen te doen, bijvoorbeeld met behulp van een donor. Het idee van een anonieme donor sprak mij niet aan, omdat het kindje later wellicht met vragen komt te zitten. Het was mijn zusjes idee om in mijn eigen omgeving rond te kijken en samen met mijn moeder suggereerde zij Gilbert en Niels.”
N: “Gilbert en ik zijn in ons leven niet actief bezig geweest met het krijgen van een kindje. We hebben wel vroeger een keer op het punt gestaan om een kindje in Bangladesh te adopteren maar toen bleek dat adoptie door buitenlanders niet was toegestaan. Het verzoek van Linde was een fantastische mogelijkheid om iemand van wie we al zielsveel hielden en waarvan we tweehonderd procent overtuigd waren dat ze een goede moeder zou zijn, te helpen om haar grote wens in vervulling te laten gaan. Voor ons betekende het tegelijkertijd een uitgelezen mogelijkheid om te mogen ervaren hoe het is om vader te zijn.”

“Als we niet in de buurt zijn dan zijn we er voor mentale support, we proberen het ouderschap zo veel mogelijk te delen.”
                                                                                                     - Gilbert

Jullie wonen niet samen. Hoe verdelen jullie het ouderschap?
G: “Van dag tot dag neemt Linde de zorg van Bowie op zich en wij ondersteunen daar waar mogelijk. Als wij in Nederland zijn dan brengen we natuurlijk veel tijd door samen met Bowie. De grotere dingen bespreken we altijd met elkaar en we videobellen wekelijks. Verder stemmen we constant op elkaar en Bowie af. Als we niet in de buurt zijn dan zijn we er voor mentale support, we proberen het ouderschap zo veel mogelijk te delen.”

Tiny Stories foto's gezin
Prive foto's gezin

En hoe doen jullie dat met de aanschaf van babyproducten? Hebben jullie alles dubbel aangeschaft?
N: “Niet alles, maar wel veel. Producten zoals een ledikantje, kinderzitje hebben we dubbel. Bowie’s favoriete knuffels gaan natuurlijk wel altijd mee met hem. Ik denk dat Bowie inmiddels de meest bereisde knuffels ter wereld heeft.”
L: “Ik heb heel veel in mijn eigen omgeving kunnen lenen van mijn zusje, zoals de co-sleeper en de Babyzen Yoyo buggy. Maar ook als het aankomt op speelgoed, kies ik liever voor tweedehands opties. Het hoeft niet compleet of nieuw te zijn. Het huren van babyproducten spreekt mij dan ook enorm aan, met name omdat je sommige producten slechts voor een korte periode gebruikt.”

“Toen Linde zwanger was maakte ik me ernstig zorgen om onze toekomst als mensheid en dus ook om de toekomst van Bowie.”
                                                                                                - Niels


Tiny Library staat ook voor duurzaamheid.. Wat betekent duurzaamheid voor jullie? Ook met het oog op de toekomst van Bowie?

N: “Duurzaamheid is voor mij een thema dat al vanaf mijn puberteit als een  rode draad door mijn leven loopt. Ik heb er zelfs mijn studie en werk rond vormgegeven. Toen Linde zwanger was van Bowie heb ik een paar keer enorm de drang gehad om me nóg veel meer met het milieu bezig te houden. Ik maak me ernstig zorgen om onze toekomst als mensheid en dus ook om de toekomst van Bowie. Ik zal me de rest van mijn werkzame leven voor duurzaamheid blijven inzetten.”

Tiny Stories vaderdag

Wat willen jullie Bowie meegeven in het leven?

G: “Dat hij gelukkig wordt en de wijsheid heeft om zijn eigen pad te bewandelen. Dat hij ook fouten durft te maken. Het gaat er niet zozeer om dat je fouten maakt, maar hoe je er mee omgaat.”
L: “Daarnaast willen we hem meegeven om altijd rechtvaardig en eerlijk te zijn.

Wat betekent Vaderdag voor jullie?
L: “Ik ben hartstikke blij en trots dat Bowie twee geweldige vaders heeft en dat ze zo ontzettend lief en betrokken zijn. Wat ik wel jammer vind is dat mijn eigen vader Bowie nooit heeft leren kennen. Voorheen stond ik daar nooit bij stil, maar sinds de komst van Bowie is zoiets van betekenis.”
G: “Voor mij is het een mooie dag. Je staat inderdaad altijd wel even stil bij het gemis van je eigen vader, waardoor het een dubbele dag blijft.”
N: “Vaderdag staat voor mij symbool voor Linde en Gilbert. De twee mensen in mijn leven die het mogelijk hebben gemaakt dat we hier nu met z’n vieren Vaderdag kunnen vieren. Zonder te overdrijven: het mogen meemaken van Bowie is een geschenk uit de hemel.”

Via Tiny Library huur je eenvoudig en duurzaam babyproducten. Neem een kijkje in onze #Tinylibrary voor een overzicht van alle producten.

Fotografie credits: Tengbeh Kamara


Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.