Wanneer is een product duurzaam?

Aangezien duurzaam zoveel verschillende dingen kan betekenen, is het soms lastig te bepalen wanneer een product duurzaam is. Woorden als gerecycled, organic, kwaliteit en fairtrade vliegen ons dagelijks om de oren. Benieuwd waar je allemaal op kunt letten als je op zoek bent naar duurzame producten? We hebben het voor je uitgezocht.

Een duurzaam product is ontworpen en gemaakt met respect voor het milieu en de mensen die onderdeel zijn van het productieproces. Dus van het verzamelen van materialen, het verwerken ervan, het in elkaar zetten en het transporteren van producten, alles gebeurt op een eco-friendly manier.

Duurzaamheid

Mens en klimaat
Niet elk product dat beweert duurzaam te zijn, is er ook een. Het product moet aan een aantal kenmerken voldoen om het label te verdienen. Het moet gemaakt zijn met nul impact op het klimaat (climate neutral). De arbeidsomstandigheden voor de mensen die het product maken moeten goed zijn en mogen geen mensenrechten schaden. Verder moet het de economische groei en kwaliteit van leven stimuleren in de gemeenschappen waar de producten worden gemaakt.

Een duurzaam product herken je bijvoorbeeld aan de goede kwaliteit zodat het langer meegaat, een eerlijke prijs (fairtrade), een modulair ontwerp zijn zodat onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden, dat het biologisch of spaarzaam is of verpakt in gerecyclede materialen.

Duurzaamheid


Checklist
Om het je wat makkelijker te maken, kan je deze checklist volgen wanneer je wilt weten of een product duurzaam is:

1. Check eerst altijd even het label. Hier staat vaak de impact van het product op het milieu op. Let daarbij op de volgende dingen

  • Is het gemaakt van gerecyclede of materialen?
  • Is het 100% biologisch afbreekbaar?
  • Is het product gemaakt onder eerlijke arbeidsomstandigheden?
  • Is het CO2-neutraal geproduceerd?

2. Je kan ook letten of het producten bepaalde keurmerken bevat. Organisaties zoals het World Fair Trade Organization onderzoeken de duurzaamheid van verschillende producten. Kijk bijvoorbeeld naar de volgende dingen:

  • Is het merk B-corp? B-corp bedrijven zijn wettelijk verplicht om rekening te houden met de impact van hun beslissingen op hun werknemers, klanten, leveranciers, de gemeenschap en het milieu.
  • Check de keurmerkenwijzer van milieucentraal. Deze wijzer geeft informatie over zo'n 300 keurmerken voor milieu, dierenwelzijn en/of mensenrechten en arbeidsomstandigheden (mens).
  • Volgt het merk international standaarden zoals de richtlijnen van GRI of UNEP? Dit zijn richtlijnen voor de impact op klimaat, economie en maatschappij.
Kan je het product misschien lenen, huren of tweedehands kopen?
Steeds meer bedrijven zetten zich in om duurzame producten op de markt te brengen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar het is niet altijd nodig om dingen nieuw te kopen. Het mooist is als je producten een tweede leven kan geven. Kijk daarom eerst altijd of je een product tweedehands kunt kopen of kunt lenen of huren.