Waarom is het huren van babyproducten duurzaam?

We communiceren het de hele tijd: het delen van babyproducten is duurzaam. Doordat hetzelfde product door meer mensen wordt gebruikt, hoeven er minder spullen geproduceerd worden en dat bespaart grondstoffen, CO2 en water. Dit klinkt natuurlijk mooi, maar hoe doen we dit precies? Lees hieronder waarom delen duurzaam is, maar ook welke doelen we hebben om de cirkel helemaal rond te krijgen.

Duurzame babyproducten huren

Hoewel het concept ‘deeleconomie’ als iets van de laatste tijd klinkt, is het alles behalve nieuw. Denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek: al eeuwenlang lenen we hier boeken. Het idee van een bibliotheek heeft ook ons geïnspireerd. Niet alleen in de naam, maar ook in het concept. 

Duurzame babyproducten huren

Tiny Library is gestart vanuit de ervaring dat je als jonge ouder ontzettend veel producten nodig hebt, die je relatief kort gebruikt. Waarom zou je al deze producten dan aanschaffen? En wat gebeurt er met deze producten nadat ze niet meer gebruikt worden?

Wij willen producten optimaal inzetten, zodat deze niet onnodig liggen te verstoffen op zolder of in de garage. Daarnaast willen we de levensduur van producten verlengen, zodat er minder geproduceerd hoeft te worden. Dit doen we door alle producten professioneel te reinigen en te repareren. Op deze manier gaan producten altijd weer zo goed als nieuw naar de volgende ouders. Verder vinden wij ook het transparant informeren van ouders (to be) over welke producten ze wel en niet nodig hebben belangrijk. 

Producenten stimuleren om duurzamer te produceren

We kunnen niet alleen de levensduur van producten verlengen, daar hebben we ook de producent voor nodig. Vandaar dat wij met een nieuw business model werken voor producenten van babyproducten. Bij ons houdt de producent eigenaarschap over het product en wordt dus betaald voor gebruik in plaats van bezit. Hoe langer een product gebruikt kan worden, hoe meer omzet de producent behaalt. Hiermee stimuleren we producenten om te kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid.

Onze missie

Ons doel is om het aantal geproduceerde babyproducten te halveren. Dit doen we op drie manieren:

  • We willen gebruikte producten de standaard maken. Dit betekent dat je alleen nog een nieuw product koopt als het echt niet anders kan. Dit willen we doen door bewustzijn te creëren bij jonge ouders over de voordelen van huren, maar ook door transparant te zijn in ons advies en ons proces. 
  • Om te garanderen dat zoveel mogelijk gezinnen gebruik kunnen maken van hetzelfde product, moeten onze producten van hoogwaardige kwaliteit zijn. Door producenten feedback te geven over de levensloop en het design van een product, krijgt de producent meer inzicht in hoe ze producten kunnen verbeteren.
  • Om de levensduur van producten te optimaliseren, moeten producten goed onderhouden worden. Dit doen we niet alleen door professionele reiniging, maar ook door het vervangen of repareren van kapotte onderdelen (refurbishment). Hiervoor hebben we meer kennis en kunde nodig over refurbishment, maar ook meer samenwerking met de producent om slimmere producten op de markt te brengen.

Meer weten over het delen van spullen?

Milieucentraal heeft een handig overzicht gemaakt van platforms waar je spullen kunt delen. Check ook even hun podcast met tips, inzichten, feiten en fabels over het delen en lenen van spullen.