Duurzame babykleding

Duurzame babykleding

Ook wat betreft kleding wil je het beste voor je baby. Naast dat het praktisch moet zijn, het er leuk uit moet zien en het lekker moet zitten voor je baby, vind je het misschien ook belangrijk dat de kleding duurzaam is. Maar wat houdt dat precies in? En waar kan je leuke duurzame babykleding vinden? Hieronder geven we je een paar handige tips.

Waarom duurzaam?

Je wilt graag het beste voor je kindje. Niet alleen nu, maar ook later. Daarom is het goed om na te denken over dingen die je kan doen om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor duurzame babykleding. Aangezien baby’s snel groeien is het kopen van babykleding niet altijd duurzaam. Toch heb je veel opties om bewuster kleding voor je baby uit te zoeken. Duurzame keuzes op het gebied van babykleding kunnen van alles inhouden. Denk bijvoorbeeld aan het mijden van fast fashion merken, het verlengen van de levensduur van de kleren of minder babykleertjes kopen. Op deze manier draag je bij aan een beter klimaat voor je kindje of weet je zeker dat de kleren niet in vervelende arbeidsomstandigheden zijn gemaakt. 

Tweedehands kleding

Door het kiezen van tweedehands kleren verleng je de levensduur van babykleding. Op deze manier geef je de kleding een tweede leven en zorg je ervoor dat ze niet naar een paar maanden in de vuilnisbak belanden. Er zijn verschillende manieren om aan tweedehands kleren te komen. Je kan dit bijvoorbeeld lenen of overnemen van vrienden of familie. Ook kan je tweedehands kleding online shoppen via Marktplaats of Vinted. Als je het fijn vindt om de babykleding eerst te zien en te voelen voordat je het koopt, bestaan er ook veel leuke tweedehands kinderkleding winkels. Voorbeelden zijn Otis en de Wolf in Amsterdam, Kinderachtig Kinderwinkel in Utrecht, Achtung! Baby in Den Haag en Kickaboo! in Rotterdam. 

Duurzaam geproduceerde kleding

Natuurlijk is het ook fijn om een paar nieuwe kleertjes te kopen voor je baby. Dan kan je kijken naar duurzaam geproduceerde babykleding. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor duurzame babykleding gemaakt van biologisch katoen. Het verschil met gewoon katoen is dat hierbij geen vervelende bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor je kindje. Ook is het fijn om te weten dat de kleren eerlijk geproduceerd zijn. Dus of de makers van de kleding dit in goede omstandigheden kunnen doen en of ze hiervoor eerlijk worden betaald. Verder kun je letten op of kledingmerken het GOTS-certificaat hebben. Dit certificaat geeft aan dat de vezels afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Daarbij is genetische manipulatie niet toegestaan en worden geen chemische of kunstmatige gewasbeschermers en kunstmest gebruikt. Wel zo fijn voor je baby. 

Duurzame babykleding

6x duurzame babykleding merken

Vaak wordt duurzaam nog geassocieerd met duur of minder hip. Dat is tegenwoordig echt niet meer het geval en daarom zetten we een paar leuke merken voor je op een rij: 

  1. Nixnut - Nixnut is een wat jonger merk waar ze geloven in kwaliteit boven kwantiteit en Fair Trade productie boven massaproductie. Bij Nixnut vind je tijdloze duurzame babykleding die lekker zitten voor je baby en van premium kwaliteit zijn. Alle kleren zijn op een eerlijke manier gemaakt in Europa en ook nog van natuurlijke en biologische stoffen.
  2. Phil&Phae - Voor een paar goede essentials voor je baby kan je een kijkje nemen op deze website. Bij Phil&Phae geloven ze in zachte stoffen en kleuren, is duurzaamheid belangrijk en zijn de kleren tijdloos en niet seizoensgebonden. De kleren zijn van hoge kwaliteit zodat ze langer mee kunnen. Ook werken ze met organisch katoen en vinden ze het belangrijk dat de kleren eerlijk worden gemaakt in Europa.
  3. Gray Label - Nog duurzamer dan kopen is natuurlijk huren. Daar zijn wij erg fan van en daarom is Gray Label een leuke optie. Hier kan je babykleding huren voor je baby door middel van een abonnement. Naast dat het erg duurzaam is, is het ook handig. Zodra je baby uit de kleren is gegroeid, kan je de kleding inruilen voor een grotere maat.   
  4. Dilling - Bij dit kledingmerk uit Denemarken vind je mooi bio-ondergoed voor de hele familie. Voor je baby hebben zij bijvoorbeeld fijne duurzame rompers in verschillende kleuren.De productie vindt plaats in Europa en de productie van de kleding is ecologisch. Omdat het ondergoed rechtstreeks van de fabrikant komt is het ook nog eens fijn geprijsd. 
  5. Ziloen - Deze leuke webshop is opgericht door moeder en dochter. Bij ziloen vind je verschillende biologische en duurzame kleding voor je baby van wol, zijde en katoen. Naast lieve babykleren kan je bij Ziloen ook andere duurzame producten vinden zoals houten speelgoed.
  6. Nanami - Dit lifestyle merk voor baby’s is geïnspireerd op de natuur. Daarom gebruiken zij alleen ecologische en natuurlijke materialen. Daarnaast zijn de stoffen ook nog eens super zacht. Naast lieve babykleertjes hebben ze ook veel andere leuke dingen, zoals luierdoeken, voedingskussens en meer.  

Handige tips 

  • Hoewel het voor je vrienden en familie misschien erg leuk is om babykleding uit te zoeken en cadeau te geven wanneer je net bent bevallen, is het niet het meest duurzame cadeau. Vaak krijg je veel kleren in een bepaalde maat waardoor je baby deze kleren maar een paar keer aankan. Je kan daarom aangeven dat je blijer bent met andere dingen. Nog inspiratie nodig? Neem dan hier even een kijkje. 
  • Investeer in goede basics. Dit is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby erg fijn. Zorg daarom dat je een paar fijne tijdloze basics hebt van goede kwaliteit. Deze kan je met allerlei soorten kleren combineren en zijn vaak niet seizoensgebonden. Op deze manier kan je de kleren ook nog eens makkelijk doorgeven aan vrienden en familie.  
  • Om het af te maken kun je er voor kiezen om over te gaan op ecologisch wasmiddel. Een merk dat wij fijn vinden is bijvoorbeeld het biologische en fairtrade wasmiddel van Seepje

Reactie achterlaten

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat we het plaatsen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.